James Cameron: Egyre nehezebb sci-fit írni, mert sci-fi világban élünk

A hetvenéves rendező beszélt az Avatar harmadik részéről, Steven Spielberg bűnéről és az új Alien-filmről is.

Most ettem

– indokolta James Cameron, miért nem beszél politikáról. „Nem tesz jót az emésztésnek.”

Saját filmjeiről viszont nagy kedvvel mesélt a Guardian újságírójának, aki új dokumentumsorozata, a National Geographicen látható OceanXplorers bemutatója apropóján kérdezte. A beszélgetés zanzásított életműinterjúnak is beillik, mert Cameron néhány nappal ezelőtt ünnepelte a hetvenedik születésnapját, és szívesen tekintett vissza a pályájára.

Beszélt az Avatar 2025-ben érkező, Tűz és hamu alcímű részéről:

Azt mondanám az embereknek, nem olyan lesz, mint várják, de az lesz, amit látni akarnak.

Első nagy sikeréről, a Terminator – A halálosztóról:

Technikai értelemben meghaladott, de a történet most is érdekfeszítő. Van, aki szerint előrejelezte a mesterséges intelligencia fontos szerepét, az AI potenciális fenyegetését, ami éppen most alakítja át a világunkat.

Steven Spielbergről, A cápa rendezőjéről:

Steven hátramozdította a cápák ügyét. A cápák nagytestű ragadozóként a tápláléklánc szerves részét képezik. Rossz a sajtójuk, de a nyilvánosságban ma már egyre több szó esik róla, milyen hasznosak, és hogy nálunk, embereknél sokkal régebb óta, már vagy háromszázmillió éve itt élnek.

A bolygó neve: Halál rendezőjeként megkérdezték az új Alien-filmről, a Romulusról is:

Ismerem Fede Alvárezt, a rendezőt, és az írótársával nagyon korán kikérték az ötleteimet. De volt nekik elég saját ötletük, és úgy éreztem, leginkább csak zarándokútra jöttek hozzám, mintha el kellene menniük Mekkába.

Arról, hogy rendezne-e újra Alien-filmet, azt mondta, huszonhárom másik filmterve vár még megvalósításra, és mivel elmúlt hetven, az Alienre valószínűleg már nem lesz ideje. A filmiparról pedig megjegyezte, egyre nehezebb ma science fiction filmet írni, mert sci-fivé változott a világ, amiben élünk. Emiatt egy új, esetleges Terminator-filmmel is kivárna még.