A Frei kávézólánc régóta növényi zsír alapú habot árul tejszín néven

A csúsztatást egy fogyasztóvédelmi tiktokker leplezte le, aki bejelentést is tett.

A termékkritikus néven futó fogyasztóvédelmi tiktokker-bloggerben egy nézői bejelentés nyomán merült fel a gyanú a Cafe Frei több terméke kapcsán, hogy az online reklámokban, valamint nyomtatott formátumban is elérhető anyagokkal félrevezetik a vásárlókat és megsértik az EU szabályait. Egész pontosan azzal, hogy a „tejszín” és a „tejszínhab” elnevezést használják olyan termékeknél, amelyekbe kizárólag növényi alapú készítményeket raknak – márpedig ez nem felel meg a vonatkozó EU-s előírásnak, ami kimondja, hogy a fenti a kifejezéseket csak állati eredetű tejtermékekre lehet alkalmazni.

A Frei Tamás neve alatt futó kávézólánc a 444 megkeresésére elismerte, hogy minden, amit tejszín néven kínálnak a Cafe Frei üzletekben, valójában növényi zsír alapú hab.

A hibánkat elismerjük. Növényi zsír alapú készítményt használunk, amiben van egyébként állati összetevő is. Az ember otthon, a hétköznapi szóhasználatban is tejszínnek nevezi a gyerek kakaójába nyomott palackos habot

– mondta a lapnak Méhesfalvi Éva termékfejlesztési vezető, többször is hangsúlyozva, hogy nem félrevezető szándékkal vagy anyagi előnyszerzés végett írták ki tejszínnek a habot, valamint azt is, hogy korábban soha egyetlen vásárló sem panaszkodott arra, hogy tejszín néven növényi habot kapott, pedig az első Frei kávézó 2007-ben, vagyis 17 évvel ezelőtt nyílt meg.

Az még most, az ügy kipattanása után sem merült fel, hogy ezután esetleg tejből készült tejszínt is tartsanak. Méhesfalvi elmondása szerint ugyanis attól félnek, hogy „ha egy laktózérzékeny vevő mondjuk nem a neki szánt kávét veszi el vagy kapja meg, akkor kellemetlen helyzetbe kerülhet emésztésileg.” Cserébe viszont szeptembertől már megváltozott szövegű kávélapok kerülnek majd a kávézóik asztalaira, amelyeket már el is küldtek nyomtatásra.

A hibát közzétevő termékkritikus amúgy nemcsak több mint százezer követőjének figyelmét hívta fel a megtévesztő megnevezésekre, de a Fogyasztóvédelemnél és a Gazdasági Versenyhivatalnál is bejelentést tett. Hétfőn a 444-et már arról tájékoztatta, hogy a NÉBIH visszajelzést küldött neki és eszerint közérdekű bejelentésnek minősítették a múlt szerdait az ügyet pedig kivizsgálásra áttették a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályára.

Frei Tamással egyik regénye megjelenésekor készítettünk interjút, ezt a beszélgetést itt olvashatják:

Kapcsolódó
Frei Tamás: Orbán Viktor kidugta a fejét a lövészárokból, minket pedig visz magával
Magyarország nem provinciális, de sok magyar ember él szűk látókörű életet – mondja Frei Tamás, akinek új regénye a migrációs válság kulisszái mögé enged bepillantást. De vajon mi lesz a vége az orbáni hintapolitikának? Interjú.