Pezsgővel és ásványvízzel rakott hajóroncsra bukkantak lengyel búvárok

Lengyel búvárok tettek meglepő felfedezést.

Tizenkilencedik századi, pezsgősládákkal és porcelántárgyakkal megrakott hajó roncsát fedezték fel lengyel búvárok a Balti-tengeren a svéd partok közelében – írja az MTI.

Tomasz Stachura, a Baltictech búvárcsoport vezetője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy körülbelül száz pezsgőspalack fekszik a megtalált tárgyak között, ez pedig több mint szokatlan, hiszen negyven éves merülési tapasztalattal a háta mögött leginkább ahhoz szokott, hogy egy, vagy két palackra bukkannak.

A Svédországhoz tartozó Öland szigetétől mintegy 20 tengeri mérföldnyire történt felfedezés leginkább a véletlen műve, a búvárok ugyanis évek óta, kíváncsiságból fésülik át a Balti-tenger mélyét hajóroncsok után kutatva.

A pezsgő mellett agyagpecséttel lezárt ásványvizes üvegeket is találtak – ezek segítettek a hajó korának behatárolásában: az az 1850-1867 közti időszakban süllyedt el, üvegein ugyanis pedig Selters nevű német cég jele látszik.

Volker Thies / Wikimedia Commons

A búvárok a felfedezésről tájékoztatták a svéd hatóságokat, az üvegek az adminisztráció elhúzódása miatt egyhamar azonban nem kerülhetnek a felszínre.