„Hagyják az elhunytakat békében nyugodni” – nem aratott felhőtlen sikert a technológia, ami az 55 éve elhunyt Judy Garlandot is megszólaltatja

Egy londoni cég Sir Laurence Olivier, James Dean és Burt Reynolds hangjának jogait is megszerezte.

Beteljesülni látszik Nicolas Cage félelme, halott hírességeket keltenek életre a mesterséges intelligencia segítségével – bár egyelőre csak a hangjukat hozza vissza egy londoni cég. Judy Garland, Sir Laurence Olivier, James Dean és Burt Reynolds  családja is hozzájárult, hogy hangoskönyvek narrálásához használják fel a néhai színészek hangját.

A londoni székhelyű ElevenLabs technológiai vállalat kifejlesztett egy mesterséges intelligencia eszközt, amely hihetetlen pontossággal képes rekonstruálni a színészek hangját – írja a Sun. Az Óz, a nagy varázsló című könyv például Judy Garland hangján szólal majd meg, akinek legismertebb szerepe Dorothy volt, a regény 1939-es Óz, a csodák csodája című filmadaptációjában.

Liza Minnelli, Garland hagyatékának kezelője úgy fogalmazott, a megállapodás lehetővé teszi, hogy édesanyja hangját új rajongók ismerjék meg.

Izgalmas látni, hogy édesanyánk hangja elérhetővé válik az őt szerető több millió ember számára. A családunk hisz abban, hogy ez új rajongókat hoz a mamának, és izgalmas lesz azok számára, akik már most is nagyra tartják azt a páratlan örökséget, amit a világnak adott

– mondta.

A bejelentés nem aratott osztatlan sikert, Corinne Streichert marketing tanácsadó a LinkedIn-en közzétett bejegyzésében fejtette ki, hogy a sztárok körforgása természetes folyamat, úgyhogy a vállalatok inkább „hagyják az elhunytakat békében nyugodni és a hátrahagyott munkájukkal érvényesülni”.

Judy Garlandot életében kihasználták, most pedig halálában is kizsákmányolják

– írja. A színésznő tragikusan rövid és viszontagságokkal teli életéből 2020-ban készült film, amiről itt olvasható kritikánk.

Kapcsolódó
Egy generációnak adott reményt, de ő maga sosem juthatott a szivárványon túlra
Gyönyörűen kivitelezett, szívfacsaró a Judy Garland hattyúdaláról szóló film, mégis inkább Renée Zellweger miatt emlékszünk majd rá.