Horváth Lajos Ottó: A sérüléseimen túl az fájt a legjobban, hogy Igazgató Úr engem a saját balesetemért is felelőssé tett

A novemberben megsérült színész nem akart megszólalni, de úgy érzi, muszáj cáfolnia Vidnyánszky Attila szerinte valótlan állításait.

Szász Júlia után, a Nemzeti Színházban megsérült másik színész, Horváth Lajos Ottó is reagált Vidnyánszky Attila sajtóban hangoztatott kijelentéseire.

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy nem állt szándékomban a nyilvánossághoz fordulni. Tettem ezt abban a reményben, hogy sikerül korrekt, konfliktusmentes és emberi tárgyalásokkal kártérítési ügyünkben megegyezni

– kezdi posztját a Facebookon a színész, hozzátéve: sajnálja, hogy a Nemzeti Színház által kért titoktartási megállapodásuk ellenére, idő előtt, olyan információk kerültek nyilvánosságra, amelyeket cáfolnia kell.

Vidnyánszky hétfőn – részben a Nemzetit elhagyó Udvaros Dorottya Partizán-interjújára, illetve Szász Júlia megszólalására reagálva – az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy Horváth Lajos Ottó ügyvédjével három hete találkoztak, és az ügyvéd részéről elhangzott egy összeg, „mi mondtunk egy másik összeget, arra még nem jött válasz.” A Nemzeti Színház igazgatója elmondta: van a színház és Horváth Lajos Ottó közt egy vita, ez arról szól, hogy Horváth a Rómeó és Júlia novemberi előadásán elszenvedett balesetekor „nem oda ment, ahova 33-szor” korábban ment, hanem „egy másik irányba indult el, és leesett”. Magyarán: azon vitatkoznak a felek, hogy Horváth Lajos Ottó mennyire tekinthető felelősnek a baleset kapcsán. Emiatt különböznek a bemondott összegek is.

Horváth Lajos Ottó szerint az adásban valótlan állítások hangoztak el, az ott mondottakkal szemben az igazság az, hogy „nem kaptam a biztosítótól kettőmillió-négyszázezer forintos ajánlatot, vagy azt nem juttatták el sem nekem, sem jogi képviselőimnek. Egyébként én végig a munkáltatómmal szerettem volna kapcsolatban lenni, vele megegyezni, és nem a biztosítóval.” Vidnyánszky szerinte nemcsak a tévében tett fals állításokat, de az sem esett a megsérült színésznek kifejezetten jól, „hogy az évadzáró társulati ülésen nagy nyilvánosság előtt, a társulat jelenlévő tagjaihoz szólva, a nekem állítólagosan folyósított gáláns összegekről beszélt az Igazgató Úr”.

Vidnyánszky Attila Igazgató Úr nyilatkozatában leszögezte, hogy jogi képviselőim a személyes megbeszélés során a teljes körű egyezségi ajánlat összegét megjelölték, arra ők ott, rögtön, a Nemzeti Színház nevében ellenajánlatot tettek. Ezzel szemben a valóság az, hogy a jogi képviselőim ajánlatára sem ott, sem azóta konkrét, számszerű válasz nem érkezett

– írja Horváth Lajos Ottó, aki a posztjában tételesen felsorolja, az egyértelműen maradandó fogyatékossággal járó balesete kapcsán milyen összegeket kapott, és kitől. A szövegből az is kiderül, hogy Szász Júliához hasonlóan ő is felmondott a Nemzeti Színházban.

A sérüléseimen túl az fájt a legjobban, hogy Igazgató Úr engem a saját balesetemért is felelőssé tett – noha ennek megítélése az igazságszolgáltatás és nem az ő feladata. A büntetőeljárásról eddig kevés szó esett, de mindenki figyelmébe ajánlom a Fővárosi Főügyészség közleményének ezen részeit: »A nyomozás adatai alapján az ügyészség szerint egyértelműen megállapítható, hogy a sértettek sérülésének oka az volt, hogy a színházi díszletelem az előadások biztonságos lebonyolítására nem volt alkalmas.«

– írja Horváth Lajos Ottó, aki a leghatározottabban visszautasítja Vidnyánszky Attila „azon egyértelmű sejtetését”, amely szerint a kártérítést követelő színészek árulókként a nemzet és a Nemzeti Színház ellenségei lennének, őket bizonyos politikai erők mozgatnának és befolyásolnák.

Még 2023 novemberében történt az a színpadi baleset, aminek következtében Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó is komoly sérüléseket szenvedett a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című előadásának díszleteiben. Az ügy miatt az év végén Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház feje is beadta a lemondását, röviddel karácsony előtt azonban már úgy érezte, hogy a színház veszélyes üzem, a színészeknek pedig meg kell tanulniuk használni az adott díszletet. A történtek kapcsán pedig nem állapítható meg egy személy felelőssége – fűzte hozzá, majd visszavonta a döntését.

Kapcsolódó
Vidnyánszky Attila: Szász Júlia miért nem írja le a Facebook posztjában, hogy másfél millió forintot nem vesz fel?!
A balesetet szenvedett színésznőt olyan erők befolyásolják Vidnyánszky szerint, amelyek el akarják törölni a Nemzeti Színházat.