Drakula halott, és az Ördögkatlan Fesztiválon lehet megnézni

Idén tizenhetedik alkalommal rendezik meg az összművészeti fesztivált.

Idén tizenhetedik alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált július 30. és augusztus 3. közt szokás szerint több helyszínen: Nagyharsányban, Beremenden, a Szársomlyói Szoborparkban, a Vylyan teraszon és a Mokos Pincészetben.

Az idei fesztivál kulcsszava a „mentés másként”, mely az új művek születésére utal, amelyek a múlt és a jelen találkozásából fakadnak. Ilyen projekt például a Drakula-projekt, amely egy régi-új némafilm születését jelenti. A fesztivál utolsó estéjén a Narancsligetben, egy nagyzenekar kíséretében vetítik a kolozsvári fiatal filmesek Drakula halála című filmjét. A Háy-kódex középkori magyar versek átiratait szólaltatja meg: Háy János olvassa, a Szent Efrém Férfikar énekli a szerzők évszázadokat átívelő sorait. 2024 szenzációjának ígérkezik a Vízhang-koncert, ahol a beremendi strand medencéjére épített színpadon Dinyés Dániel vezetésével csendül fel Wagner, Vivaldi, Verdi és Liszt muzsikája.

2008-ban a fesztivál egyik egyik védnöke, Cseh Tamás nyitotta meg az első fesztivált, Törőcsik Mari pedig hol a helyszínen, hol telefonon adta áldását erre a „nemnormális” közösségi eseményre. Az idei év különleges vendégei között van Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, aki a kortárs irodalom világába vezeti a látogatókat. Ugyancsak a fesztivál díszvendége Korniss Péter, a legendás fotográfus, aki az Ördögkatlanban ünnepli 87. születésnapját. A magyar fotográfia mestere a Hosszú úton című gyűjteményéből mutat be egy válogatást a Vylyan kiállítóterében.

A díszvendégek közt van Miquéu Montanaro, a francia-oxitán muzsikus, aki virtuóz játékával egymaga képes teljes koncertélményt nyújtani. Az idei Katlanban három különböző koncertet is ad, workshopokat tart, és ő a zenei vezetője annak a francia-magyar nagyzenekarnak, mely az utolsó estén világpremierként vetítendő Drakula halott című filmet kíséri.

Ugyancsak díszvendég Köles Feri színész, a Faluturisták frontembere, akit a Katlanban például román rendőrként a Bányavakság című színdarabban is láthattak a látogatók, nem beszélve az azóta számtalan díjat begyűjtő Tarr Sándor-szövegek mentén született A mi utcánk Ördögkatlanban tartott ősbemutatójáról. 2024-ben Václav Havel Audiencia című tragikomédiájának sörmestereként érkezik hozzánk, és kápráztat el bennünket frenetikus játékával. Ő vezeti majd a Faluturisták performanszát, de levetítik Karácsony Péter Kis Hatalmasok című kisjátékfilmjét, mely több díjat is elhozott Rómából (Rome Prisma Independent Film Awards), köztük Köles a legjobb férfi főszereplőjének díját.

Az Ördögkatlan Fesztivál több száz programmal várja látogatóit, melyek között szerepelnek a Magyar Zene Háza, a Hagyományok Háza, valamint független és nem független színházak előadásai is. A visszatérő művészek közt van Udvaros Dorottya, Mucsi Zoltán, a 30Y és Lovasi András, valamint új fellépőként érkezik Kern András és a Belga zenekar.

A már említett zenei fellépők mellett az Ördögkatlan színpadára lép többek közt az Esti Kornél, az Analog Balaton, a Kiscsillag, a Carson Coma, a Besh o droM, a Platon Karataev, a Bohemian Betyars és a Boebeck is.

A teljes program itt található.

A tavalyi fesztiválon lapunk is ott volt:

Kapcsolódó
„Nem vagyunk normálisak!” – az Ördögkatlanon nem ciki kulturáltnak, okosnak, bölcsésznek lenni
Életmóddá tett várakozás a kultúratúltengésben. Túl nagy távolságok és meglepő közelségek. Csupa különös ellentmondás találkozása. Életünkben először jártunk az Ördögkatlan Fesztiválon – így láttuk.