Felavatták Dajka Margit emlékművét Terézvárosban

A Kossuth-díjas magyar színésznőről készült szobor az első női emlékmű a kerületben.

Terézváros első női emlékművét avatták fel hétfőn: Dajka Margit kapott szobrot a Bajcsy-Zsilinszky közben.

Terézváros önkormányzata a hosszúlépés.járunk? városi séta szervező cég kezdeményezésére írt ki nyílt pályázatot az emlékmű elkészítésére, amit az Individin Design Studio nyert meg. A szobor több mint 200 azonos méretű kockából épül fel. Huszonnégy kiválasztott kockában, egy-egy négyrétegű üvegbetétben a színésznő életének és pályafutásának jelentős pillanatait mutatja meg. Filmes és színházi szerepei mellett négy életkép is látható, az egyik a művésznő Lovag utcai lakásában, terézvárosi otthonában készült.

A szobor körbejárható, a képek este világítást kapnak és az alkotás alján egy kétnyelvű információs sávot is kialakítottunk. Érdekesség, hogy négyféle anyagból készültek a kockák, mutatva a város és Dajka Margit sokszínűségét. A sok vizuális inger és a viszonylag szűk helyszín egyértelművé tette, hogy azokból az anyagokból, hatásokból kell építkeznünk, amelyek teljesen hétköznapiak ebben a városi környezetben. Persze szempont volt az is, hogy kortárs szellemiségű műalkotást hozzunk létre

– idézi a sajtóközlemény Krauth Veronikát, az Individin Design Studiót alapítóját, építészt, dizájnert.

A szoboravatón ott volt Terézváros polgármestere, Soproni Tamás is. „Tavaly nőnapon jelentettem be, hogy kerületünk új sétálóutcájában, a Bajcsy közben szeretnénk felállítani Dajka Margit emlékművét. A helyszín adta magát, hiszen olyan területet kerestünk, ahol van hely és lehetőség kicsit elidőzni az emlékműnél. A sétálóutca és a szobor egyszerre készült el. A Lázár utca felújításával, a Hajós zöldítésével és ezzel az új sétálóutcával az itt élőknek egy olyan modern városrész kialakítása a cél, ahol nem csak közlekedni lehet, de sétálni, beszélgetni, megpihenni is jó” – nyilatkozta a polgármester.

Barta Bálint / kepszerk.hu

Jókai Mór, Ady Endre, Balassi Bálint, Liszt Ferenc, Radnóti Miklós és József Attila mellett így már a legendás színésznő szobra is látható a kerületben.