Halálra ítéltek egy iráni rappert, mert támogatta a rendszerellenes tiltakozásokat

Toomaj Szalehi a dalaiban állt ki az erkölcsrendészet által halálra vert 22 éves iráni nő, Mahsza Amini halálával kezdődő tüntetések mellett.

Az iráni forradalmi bíróság halálra ítélte az ország egyik ismert rapperét, Toomaj Szalehit, mert 2022-ben nyilvánosan, dalaiban támogatta az országos tiltakozásokat, amik az erkölcsrendészet által halálra vert 22 éves iráni nő, Mahsza Amini halálakor kezdődtek meg. Aminit a nem megfelelő öltözéke miatt vették őrizetbe 2022 őszén (nem viselt hidzsábot), halála pedig intenzív zavargásokat váltott ki az országban.

Szalehit még 2022 októberében tartóztatták le, 2023-ban pedig hat év három hónap börtönbüntetésre ítélték, ekkor egy legfelsőbb bírósági döntésnek köszönhetően kerülhette el a halálos ítéletet.

A rapper ügyvédje azt közölte, hogy az iszfaháni forradalmi bíróság a legfelsőbb bíróság döntése ellenére most mégis a legszigorúbb büntetésre ítélte Szalehit. Az iráni igazságszolgáltatás egyelőre nem erősítette meg az ítéletet, Szalehinek 20 napja van rá, hogy fellebbezzen az ítélet ellen, az ügyvédje szerint mindenképpen élni fognak a lehetőséggel.

Az Egyesült Államok iráni különmegbízottjának hivatala elítélte a döntést, és az X-en közzétett nyilatkozatában „a rezsim saját állampolgáraival szembeni brutális visszaélésének, az emberi jogok semmibe vételének és az iráni nép által óhajtott demokratikus változásoktól való félelem példájának” nevezte.

A rapper egyik 2022-ben megjelent száma, amely miatt letartóztatták: