Sós Fedő néven jelentett az állambiztonság nem épp legélesebb eszű ügynöke

Az erről szóló dokumentum az ÁBTL elképesztő méretű anyagából került elő.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Facebook-oldalán időről időre osztja meg az iratanyaga legérdekesebb darabjait, rávilágítva a Kádár-kor számos, eddig feltáratlan, vagy kevésszer emlegetett pillanatára.

Így tettek hétfő délelőtt is, ezúttal azonban nem egy szövevényes ügyre világítottak rá, hanem a sokat emlegetett fiókba nyúlva a kevésbé éles kések egyikét emelték ki:

Sós Fedő minden bizonnyal legelső jelentését mutatták be.

Az egyoldalas dokumentum a nagymágócsi Tibortelepen élt S. Mihályról tartalmaz rövid jelentést, akit írója a magyar helyesírási szabályokkal kisebb háborút viselve így mutat be:

nagyon jó rémhír terjesztő a T.szben. iszákós. hazúg, és amenyire csak túdja a dólgót kerüli,

aláírásként pedig alábiggyesztette:

Sós Fedő

Az alig néhány soros íráshoz a tartótiszt is hozzáfűzte a saját megjegyzését: eszerint az ügynök

[…] elmondotta, hogy nagyon várta már a találkozót, mert a megbeszélt módszereket nem tudta mind megjegyezni. Ezt bizonyitja az általa készített jelentés aláírása. Ugyanis megbeszéltük vele, hogy a jelentést “Sós” fedőnéven írja alá, ő erre a következő aláírást tette “Sós Fedő” Elmondotta, hogy a beszélgetésünk során ő úgy értelmezte, hogy a “Fedő” szó keresztnevet jelent. Ezt a kérdést tisztáztam vele. Majd a jelentésírás nehézségeiről beszélt! […]

A férfi ennek ellenére közel két évtizeden át segítette az államot: a Levéltár szerint

két kötetnyi munkadossziét hagyott hátra az örökkévalóságra. A tartótisztjei kifogásolták a stílusát, amely rendkívül obszcén volt, de erről nem tudták leszoktatni, és ez sem volt akadálya, hogy 1961-től 1978-ig foglalkoztassák.

A jellemzés, illetve a megjegyzés teljes hosszában itt olvasható: