A kulturális minisztérium előtt tartanak rendkívüli közgyűlést a független színházak

Június 15-én a kulturális tárca épülete elé hívták konzultációra Csák Jánost, Závogyán Magdolnát és Szentmártoni Jánost.

A kulturális tárca épülete előtt tartja közgyűlését június 15-én a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ), amelyre Csák János kultúráért felelős minisztert, Závogyán Magdolna államtitkárt és Szentmártoni János helyettes államtitkárt is meghívták.

Ahogy közleményükben írják, a közgyűlés összehívása azért vált szükségessé, mert az idei előadó-művészeti pályázatain a függetlenek jelentős részének pályázatait nullára értékelte a szaktárca. A kulturális minisztérium először a pályázati kereteket csökkentette drasztikusan, majd a titokzatos személyi összetételű kuratórium több évtizedes múltra visszatekintő független társulatok pályázatait utasította el, miközben senki által nem ismert tevékenységű, illetve amatőr szervezetek nyertek el sok tízmillió forint támogatást.  Az érdemi egyeztetés elmaradása miatt nem derült ki mindeddig, hogy a független színházi és táncművészeti terület finanszírozásának strukturális átalakítása vagy takarékossági intézkedések sorozata zajlik-e.

A 2024. évi költségvetési törvény elfogadása előtt különösen fontos, hogy a szakminisztérium a 79 szervezetet és 40 egyéni alkotót tömörítő érdekképviseleti szervezetet bevonja a területről folyó szakmapolitikai munkába. Ezért a FESZ rendkívüli közgyűlést hív össze, amelyre meghívja Csák János kultúráért és innovációért felelős minisztert, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkárt, valamint Szentmártoni János kultúráért felelős helyettes államtitkárt annak érdekében, hogy a terület kiszámítható működését, valamint a közpénzek hatékonyabb felhasználását elősegítő javaslataikat megosszák a területért felelős állami vezetőkkel

– írják.

A nyilvános közgyűlést június 15-én délután négykor tartják.

Kapcsolódó
Az Átriumon kívül még rengeteg színházi társulat került kilátástalan helyzetbe, átláthatatlan a támogatási rendszer
Számos független társulat találgathat, kap-e még idén támogatást, miközben fideszes önkormányzatoktól a Puskás musical kiötlőin át az A38-ig sokan vannak, akiknek nem kell aggódnia.