A Battle Royale sztárja dulakodni kezdett a japán parlamentben

A színészből lett politikus egy bevándorlási törvényjavaslat vitáját fullasztotta káoszba.

Kaotikus jelenetek bontakoztak ki a japán parlament felsőházában, miután az ismert színészből politikussá lett Taro Yamamoto megtámadta kollégáit egy új törvényjavaslat vitája során. A dulakodás percekig tartott, az esetről videó is készült, amelynek egy részlete alább látható:

A Hollywood Reporter beszámolója szerint  a kormánypárti politikusokra rontó Yamamotót képviselőtársaknak kellett fizikailag visszatartani, hogy abbamaradjon a birkózás. Yamamoto indulatának tárgya egy törvényjavaslat, amely átalakítaná a japán bevándorlási szabályokat, és némileg javítana az országba érkezők menedékkérők hírhedten nehéz körülményein. A tervezet élvezi a kormánykoalíció és két ellenzéki párt támogatását, de a progresszívek hevesen ellenzik és azt hangsúlyozzák, hogy korántsem tesz eleget a menekültekkel szembeni emberséges bánásmód garantáláért, ráadásul a korábban Japánba érkező, és már fogva tartott emberekre nem is vonatkozik. A kérdés azután került fókuszba, hogy 2021-ben egy Srí Lanka-i menekült meghalt az egyik bevándorlási központban.

Yamamoto a 90-es években kezdte színészi karrierjét, a legismertebb filmje pedig a kultikus japán könyvadaptáció, a Squid Game-et is ihlető Battle Royale volt az ezredfordulón. A fukusimai atomkatasztrófa után felfüggesztette színészi karrierjét, és baloldali politikai mozgalmat kezdett el vezetni, kritizálva a módot, ahogy a japán kormány kezelte a válságot. Azóta többször indult választásokon, és előszeretettel választott szokatlan módszereket a tiltakozása kifejezéséhez. Ezek sorába illeszkedik a mostani dulakodás is, amely nagy valószínűséggel nem lesz hatással a törvényjavaslat megszavazására.