Ezeréves országról énekel új klipjében Putyin kedvenc fiatal popsztárja, de melyikről?

Saman új slágere nagyon népszerű, de senki sem szólt neki, hogy a Moszkvai Nagyfejedelmség még nyolcszáz éves sincs.

A Saman művésznéven éneklő Jaroszlav Dronov messze a legnagyobb új sztárja az orosz popzene hazafias, nacionalista hullámának: Vsztanyem (kb. Álljunk fel) című száma a tavalyi Ukrajna elleni invázió előestéjén jelent meg, és gyakorlatilag végigkísérte a háborút az orosz rádiókban, Ja russzkij (Orosz vagyok) című slágere pedig még nagyobbat szólt.

Saman rendszeres fellépője az állami rendezvényeknek, nem egyszer közvetlenül Vlagyimir Putyin pódiumra lépése előtt énekelhetett, és idén januárban orosz katonáknak is énekelt a megszállt Luhanszkban és Mariupolban. Az énekes egyébként évekkel ezelőtt tűnt fel az orosz X-Faktorban, de sokáig hiába udvarolt a nagyközönségnek, végül három éve változtatta meg a nevét Samanra, majd az új, nacionalista, a Kreml irányvonalát követő szövegvilág meghozta a számára a sikert.

Új klipje most a héten jelent meg, ennek a címe Mi, és arról énekel a dalban: mi vagyunk az erő, amely ezer éven át egyesítette ezt az országot – kár, hogy senki sem szólt neki arról, hogy a mai Oroszország elődjének elismert Moszkvai Nagyfejedelemséget csak 1263-ban alapította I. Sándor (Alekszandr Nyevszkij), az Orosz Cárság pedig csak 1547 óta létezik. A videoklip leplezetlenül fasisztoid esztétikája külön réteg a műalkotásban, melyet már egy nap alatt csaknem 700 ezren láttak, ami nagyon nagy szám. A New York Times márciusban közölt cikket a Saman-jelenségről, melyből azonban az derült ki, hogy egyelőre Saman az egyetlen fiatal popsztár, akit a rezsim szolgálatába tudtak állítani, és a Kreml ún. „agitációs brigádok” felállításával próbálja meg fellelkesíteni a többségében apolitikus orosz fiatalságot.