Meghalt Ahmad Jamal Grammy-díjas jazz-zenész

Miles Davis legnagyobb inspirációja 92 éves volt.

Kilencvenkét éves korában meghalt Ahmad Jamal Grammy-díjas jazz-zongorista és zeneszerző, aki olyan zenészeket inspirált, mint Miles Davis vagy Keith Jarrett. A halálhírt Jamal lánya erősítette meg a New York Timesnak, édesapja az Ashley Falls-i otthonában hunyt el prosztatarákban.

A pittsburgi születésű művész már gyerekként zenélt, háromévesen nagybátyja közreműködésével ült először zongora mögött, hétéves korától tanult játszani a hangszeren, profi karrierjét pedig tizennégy évesen kezdte – egy nightclubban zongorázott. Már gyerekként lenyűgözték Maurice Ravel, Claude Debussy és Liszt Ferenc művei. Az eredetileg Frederick Russell Jones névvel anyakönyveztetett zenész húszévesen felvette az iszlám vallást, ezzel együtt változtatta a nevét Ahmad Jamalra, az első elismert előadóművészek egyike volt, aki nyíltan beszélt muszlim hitéről. Első zenekarát is ekkortájt alapította, a The Three Stringsszel fedezték fel őt New Yorkban. A nagy áttörést 1958-ban a chicagói Pershing szállodában felvett At the Pershing: But Not for Me című album hozta meg, amely két évig szerepelt a Billboard listáján.

A hét évtizeden átívelő karrierje során rendkívül termékeny alkotónak bizonyult: évente több lemezt vett fel, volt olyan év, amikor hat lemez készítésében is közreműködött. Munkássága olyan alkotókra volt óriási hatással, mint Miles Davis, aki egyszer azt nyilatkozta, „minden inspirációm Ahmad Jamaltól származik.”

Jamal egészen haláláig aktív volt, utolsó lemezét 2019-ben adta ki. 2017-ben munkásságáért Grammy-életműdíjjal tüntették ki.