Demeter Szilárd attól tart, „jobboldali kultúrharcosok” készülnek leleplezni őt

A PIM-főigazgató szerint arról forgatnak leleplező videót, hogy ő mennyi lehetőséget ad a „libernyákoknak”. Pedig szerinte az a természetes, hogy a kultúrában minden értékes kezdeményezést támogatni kell.

Arról, hogy mi a nemzeti címen tett közzé véleménycikket Demeter Szilárd. Az Indexen megjelent írását a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, korábbi kormánybiztos azzal kezdi, kollégái információi szerint „leleplező” videóriport készül arról, „hogyan biztosít lehetőséget a libernyákoknak”.

Röviden elintézhetném egy vállrándítással, hogy hát ez a dolgom (mármint a lehetőségek biztosítása a teljes kulturális paletta számára), de ha már a vélhetően jobboldali kultúrharcosok ekkora munkát fektetnek egy leleplező anyagba, megérdemelnek egy kissé hosszabb reakciót

– vezeti fel cikkét Demeter.

Ezután öt pontba szedve vázolja saját kultúraeszményét és a kulturális támogatásokról vallott elveit. Ezek lényege, hogy a „magyar kultúra nemzeti kultúra”, a gondolat-, vélemény- és szólásszabadságot meg kell védeni (akár azok véleményszabadságát is, akik „újhülye”, progresszív gondolatokat követnek), a magyar nemzetből, magyar nyelvből kizárni pedig senkit nem lehet.

„Sok olyan politikai ellenfelem van, akinek a teljesítményét elismerem és tisztelem. És sok olyan elvbarátom, aki legszívesebben a síromon táncolna” – írja Demeter, később hozzátéve:

Az elvi hozzáállástól ellépve az is nyilvánvaló, hogy mindenkinek nem jut elegendő. Ezért szoktam mondani, hogy ami itt folyik, az nem kultúrharc, hanem lökdösődés, aminek az a tétje, hogy kinek mekkora szelet jut a véges tortából. Pláne, hogy válságos időket élünk, vége a forrásbőségnek. Ilyenkor a lökdösődés fokozódik. Lesz itt még cicaharc…

Végül megjegyzi, a kultúrpolitikában nem dönthet mindenki javára, de az igazságos döntésre törekszik.

Demeter Szilárd elődjét a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatói székében, Prőhle Gergelyt azután távolították el pozíciójából, hogy a kormányközeli Magyar Idők több publicisztikájában is elmarasztalták, amiért baloldali írók is szerepelhetnek a PIM programjaiban. Prőhle lapunknak később úgy nyilatkozott, „lényegében annak lettem áldozata, hogy a Fidesz beépítette magába a jobbszélt”.