J. K. Rowling beleírta új regényébe a transzfóbia miatti meghurcoltatását

Új regényének egyik szereplőjét transzfóbia miatt hurcolják meg, majd holtan találják.

J. K. Rowling legújabb bűnügyi regénye, amit bejáratott írói álneve, Robert Galbraight neve alatt adott ki, kedden jelent meg The Ink Black Heart, azaz nagyjából A koromfekete szív címen, ám már így is vannak, akik végigolvasták – így derült ki, hogy a kötetbe Rowling beleírta saját életének egy fontos epizódját, a transzfóbia miatti meghurcoltatását.

A regényben a népszerű youtuber, bizonyos Edie Ledwellt azután hurcolják meg online, hogy videóit rasszistának, ableistának (aki a fogyatékkal élőket másodrendűekként kezeli) és transzfóbnak minősítik. A botrány nyomán az internetre kikerülnek a lakhelyéről készült fotók, nemi erőszakkal és halállal fenyegetik, míg végül egy nap holtan találják egy temetőben, halálra késelve – számol be a Rolling Stone. A lap szerint a regény további részében is sok szó esik a „társadalmi igazságosság harcosairól”, és a könyv Ledwellt „egy mesterien kitervelt, átpolitizált gyűlöletkampány áldozataként” ábrázolja.

Ezzel együtt a szerző tartja magát ahhoz, hogy bármilyen egyezés a valósággal csak a véletlen műve, blogjában azt írta, soha nem írt azzal a céllal, hogy a saját életéről beszéljen, és ez a könyv sem a saját tapasztalataiból táplálkozik, ugyanakkor azt elismerte, hogy mióta elkezdte írni a szóban forgó kötetet, azóta megtörtént vele néhány dolog, amit a könyvbe beleírt.

Szeretném nagyon egyértelműen tisztázni, hogy ezt a könyvet nem válaszként írtam mindarra, ami velem történt. Ugyanakkor el kell mondanom, hogy amikor mindez megtörtént, azok, akik már olvasták a kézirat akkori változatát, azt kérdezték, látnok vagyok-e. Nem vagyok látnok, ez egyszerűen csak azoknak a furcsa fordulatoknak az egyike. Az élet néha jobban imitálja a művészetet, mint amennyire az ember szeretné

– fogalmazott.

J. K. Rowlingot egy 2020 júniusában kiadott esszéje nyomán minősítették transzfóbnak, és számos twitter-csörtéje is volt a témában, az ügyről itt írtunk hosszabban. Rowlingot ennek nyomán a Harry Potter-széria három főszereplője, Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson is elítélte, számos egyéb híresség mellett.

FRISSÍTÉS:

Cikkünk eredeti verziójában azt írtuk, nem tudunk a kötet magyarországi megjelenéséről, azóta azonban kaptunk tájékoztatást, miszerint A koromfekete szív a GABO Kiadó gondozásában fog megjelenni idén november végén.