Covid-tragédia, online balett, rókabarátság – kihirdették a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjait

A pályázaton 245 fotográfus 2305 pályaművel, egyedi és sorozat kategóriákban összesen 5810 képpel nevezett. A Magyar Újságírók Szövetségének (MÚOSZ) Nagydíját és az André Kertész-nagydíjat elnyerő fotós nevét csak a Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján, 2022. április 12-én hirdetik ki.

Hír- és eseményfotó 

1. díj: Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): A koronavírus időszaka

2. díj: Erdős Dénes (Népszava): Feszült helyzet

3. díj: Szabolcs László (Ripost): Országúti tragédia

Szabolcs László (Ripost) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat – 2021. 01. 13-án a 4-es főúton kigyulladt menetközben egy kamion. A sofőr poroltóval megpróbálta eloltani a tüzet. Miután látta, hogy esélytelen, végignézte, ahogy porig ég a jármű.

Képriport

1. díj: Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): Második élet

2. díj: Ancsin Gábor (Kepszerk.hu): Délen a helyzet változatlan

3. díj: Márkos Tamás (Transindex): Tűzpróba

Ancsin Gábor (Képszerk.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Ancsin Gábor (Képszerk.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Ancsin Gábor (Képszerk.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Ancsin Gábor (Képszerk.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Ancsin Gábor (Képszerk.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Ancsin Gábor (Képszerk.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Ancsin Gábor (Képszerk.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Mindennapi élet (egyedi) 

1. díj: Hullan Zsuzsa (Vígszínház): Barátnők

2. díj: Illyés Bence (szabadfoglalkozású): Két világ találkozása

3. díj: Sánta István Csaba (szabadfoglalkozású): Levitáció

Hullan Zsuzsa (Vígszínház) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat – Liza és Irmi közel hetven éve ismerik egymást. Liza (94) a Vígszínház színésznője, Irmi (91) a Vígszínház fodrásza. Ők ketten tűz és víz, ennek ellenére vagy éppen emiatt, barátnők. Közel laknak egymáshoz és mindennap beszélnek telefonon. Mivel Liza egy ideje nehezebben mozog, Irmi szokta meglátogatni. Mindketten özvegyek, Liza sokat beszél a férjéről, Irmi soha.

Mindennapi élet (sorozat)

1. díj: Bődey János (Telex.hu): Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra

2. díj: Ajpek Orsolya (Telex.hu): Apukák

3. díj: Sánta István Csaba (szabadfoglalkozású): Slow 2121

Bődey János (Telex.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Petz Erika harmincegy hetes terhes volt, amikor tavaly márciusban elkapta a koronavírust. Tizenhetedikére már annyira súlyos tünetei voltak, hogy a mentők kórházba vitték. Két nappal később annyit írt Gábornak: „császár”. Ez volt az utolsó üzenete.
Bődey János (Telex.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Nimród tudja, hogy anyja koronavírusban halt meg, kérdezgeti is, mi az, ami megöl egy egészséges anyát. Sokszor nézeget fényképeket, sír, de beszélni nem szeret róla, mert tudja, hogy ez érzelmileg megterhelő. És engem is véd – mondta Gábor.
Bődey János (Telex.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - A 2021-es volt Boróka első karácsonya és a család első karácsonya Erika nélkül. „Nimród és Johanna is azt mondta, nekik csak az kell, hogy anya éljen, ezt az egy ajándékot kérik. Mondtam, hogy legyen egy másik tervük is, mert ez nem fog sikerülni”.
Bődey János (Telex.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Johannának előtörő emlékei vannak, és szerinte arról is álmodik, hogy meghalt az anyja, de nem tudják, ez tényleg így van-e. „A pszichológus szerint iskolás korára nagyon sokat elfelejt majd, és csak emlékfoszlányai lesznek. Ez nagyon fájdalmas.”
Bődey János (Telex.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Az Erika halála utáni pár hétben még táblázatban vezették, hogy melyik hétvégén melyik barát vagy rokon viszi el a gyerekeket, augusztusra ez lassan lecsökkent, és nagyrészt maradtak a fizetett alkalmazottak, a bébiszitter és a takarító.
Bődey János (Telex.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - „Volt olyan az óvodában, hogy Johanna elmondta, az anyukája meghalt. Egy kisfiú arra kérte, magyarázza el, ez mit jelent, mert nem érti. Ő pedig elmondta, hogy volt a temetés, már nem dobog a szíve, az égben van fent, onnan látja őt”.
Bődey János (Telex.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Megvoltak az „első nélküle” ünnepek is. Az első anyák napját az óvodában Johanna és Nimród csoportjában sem tartották meg, a két gyerek miatt. Johanna közben négyéves lett, Nimród hat. A maguk módján már felfogták, hogy az anyjuk meghalt.
Bődey János (Telex.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Gábor eltett néhány közös képet, és új ágyat is vett a hálószobába. „Depressziós lettem, amikor befeküdtem ugyanabba az ágyba, ahol előtte együtt voltunk. Azt gondoltam, ezen változtatni kell. Ezek mind gátolják a hegesedési folyamatot”.
Bődey János (Telex.hu) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Gábor anyja egyik napról a másikra, hetvenévesen, a család egyik legfontosabb motorja lett. Bejárónő, pótanya és nagymama egyben, aki éjszakánként háromszor-négyszer kelt, hogy megetesse az újszülöttet, vigasztalja a nagyobb testvéreket.
Bődey János (Telex.hu) - Nimródnak már iskolát is kell választani, de „ha Erika csinálná, már rég meglenne, hova járjon”. Gábor szerint az is nehéz, „hogy egyedül maradt szülőként legyen erőm és egyáltalán lehetőségem egy kicsit magammal is foglalkozni”.

Emberábrázolás, portré (egyedi)

1. díj: Kerekes M. István (szabadfoglalkozású): Alexandru és Péter

2. díj a zsűri nem adta ki

3. díj: Kurucz Árpád (Magyar Nemzet): Háy György pilóta

Kerekes M. István / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat – Alexandru és Péter juhászok a marosvásárhelyi, műtrágyát gyártó vegyi kombinát mellett. Marosvásárhely, 2021. március 10.

Emberábrázolás, portré (sorozat) 

1. díj: Becze Anita (szabadfoglalkozású): Visszhangok

2. díj: Halasi Eszter (szabadfoglalkozású): Nyakunkon az élet

3. díj: Nemes Tünde (szabadfoglalkozású): Még mindig nő vagyok

Halasi Eszter (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - 2017 óta dokumentálom gyermekeim életét, mert fontosnak tartom. Magunknak és az apáknak. A fiam apja 2017 óta van börtönben Magyarországon. A lányom apja is Magyarországon él. 2013-ban gyermekeimmel Angliába költöztem. Ez az album valójában egy családi fotóalbum, nekem, a gyerekeimnek és apukáiknak szól, akik nyolc éve nem részesei gyermekeink életének. Angliában egy kis faluban élünk, ahol a gyermekeim szabadok lehetnek. Képeimen az ő mindennapjaikat mutatom meg, azokat a pillanatokat, amelyekre mindannyian szeretettel és vidáman emlékezünk.
Halasi Eszter (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Halasi Eszter (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Halasi Eszter (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Halasi Eszter (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Halasi Eszter (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Halasi Eszter (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Művészet (egyedi) 

1. díj: Oláh Tamás (szabadfoglalkozású): Neverland főpróba

2. díj: Oláh Tamás (szabadfoglalkozású): Online balett

3. díj: Csudai Sándor (Origo): Arcok

Oláh Tamás (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat – A Ladybird Studio balerinái a Neverland című mesebalett főpróbáján. Szeged, 2021.11.12.

Művészet (sorozat) 

1. díj: Fekete István (szabadfoglalkozású): Szimfónia a romatelepen

2. díj: Urbán Ádám (szabadfoglalkozású): Cirkusz a függöny mögött

3. díj: Csudai Sándor (Origo): Medvetánc

Fekete István (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - A Szimfónia nevű szociális program eredetileg 1975-ben Venezuelában jött létre azzal a céllal, hogy esélyt adjon a nyomornegyedekben élő gyermekeknek a kitörésre. Magyarországon először 2013-ban Monoron, a Tabán nevű romatelepen próbálták ki a módszert, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjának keretében. A Szimfónia program 2014 szeptemberében, országszerte több helyen, köznevelési intézményekben indult, szociális munkások és zenetanárok bevonásával, majd egy hosszabb szünetet követően 2020-ban újra elindultak a foglalkozások. A program lényege az örömzenélés, célja pedig az esélyteremtés mellett az iskolai lemorzsolódás, a korai iskolaelhagyás mérséklése. A programban résztvevő tanárok elmondása szerint néhány hónap alatt a gyerekek látványos eredményeket értek el zenei készségeik fejlődése terén.
Fekete István (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - A program egyik célja, hogy a résztvevő gyermekek idővel fellépjenek szűkebb közösségük előtt. 2021-ben több helyen, köztük Tiszaburán is felléptek a legtehetségesebb tanulók.
Fekete István (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Önfeledt pillanat Monoron a Máltai Szeretetszolgálat közösségi házában.
Fekete István (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Az egyik tanuló társait figyeli zenetanulás közben a Heves megyei Tarnabodon, a Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott tanoda egyik termében.
Fekete István (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Az egyik csellista fiú tanárát figyeli a tarnabodi tanoda termében.
Fekete István (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Egy csellista fiú tart hazafelé a monori Tabán főutcáján.

Sport (egyedi) 

1. díj: Barbara Gabriella (szabadfoglalkozású): Futball kő-papír-olló

2. díj: Illyés Tibor (MTI/MTVA): Koncentrálás

3. díj: Koszticsák Szilárd (MTI/MTVA): Sedric

Barbara Gabriella (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat – Farkas Bendegúz fejjel akadályozza meg a Sporting játékosának a fél-ollóját a XIV. Puskás–Suzuki-kupán, amelyet – története során először – nyert meg a Puskás Akadémia. Felcsút, 2021. 07. 29.

Sport (sorozat) 

1. díj: Béres Márton (Népszava): Tomy Rocky

2. díj: Vasvári Tamás (MTI/MTVA): Horgászok éjszakája

3. díj: Derencsényi István (szabadfoglalkozású): High-light

Derencsényi István (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Derencsényi István (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Derencsényi István (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Derencsényi István (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Derencsényi István (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Derencsényi István (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Derencsényi István (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat

Természet és tudomány (egyedi)

1. díj: Szabó Géza Attila (B.Y. Ecoline Kft.): Munka közben

2. díj: Kovács Norbert (szabadfoglalkozású): Ördögfióka

3. díj: Belovári András (Keszthelyi TV): Forog a világ

Szabó Géza Attila (B.Y. Ecoline Kft.) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat – A kép Dél-afrikai Köztársaságban készült. A nyűvágó dolgozik a kafferbivaly orrán, amit az meglehetős közönnyel visel.

Természet és tudomány (sorozat) 

1. díj: Radisics Milán (szabadfoglalkozású): Karanténban egy rókával

2. díj: Kállai Márton (Szabad Föld/Mediaworks): Az időjárás bűvöletében

3. díj: Kállai Márton (Szabad Föld/Mediaworks): Feloldódó létezés

Radisics Milán (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Történet egy fiatal róka szukáról, amely két élőhely között él, és különleges, eddig még nem dokumentált viselkedési formáiról. Karantén idején mindenkinek alkalmazkodnia kellett. Az embernek a vadvilágához, az erdőlakóknak pedig az ember jelenlétéhez. Nyolc hónapon keresztül, szinte minden éjjel ültem a vidéki, erdőben lévő parasztházam ablakában, és dokumentáltam a rókák életét. Köztük volt egy bátrabb. Minden este alkonyat után megjelent a faluban, és másfél órás ciklusokban járta az udvarokat, így nálam is többször megjelent egy nap. Figyeltem a szobából, néha kimentem, és így építettük a különleges kapcsolatunkat, amelyet nehéz leírni. Roxy lett a neve. Minden alkalommal egy új arcát mutatta, és meglepett a gyors alkalmazkodásával a változó környezethez. Alkalmazkodva egy vadállat jelenlétéhez sokat tanultam a rókák életéről, de magamról is. Sok olyan dolgot, amelyek remélhetőleg megváltoztatják az emberek hozzáállását, miszerint a róka veszélyes és kártevő állat.
Radisics Milán (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Roxy a fa kerítésen kiharapdált lyukon átbújva érkezik a hóval borított udvarba. A felvétel mozgásérzékelő önkioldóval készült, amely két hónapig dokumentálta a helyszínt. Az éjjeli vadkamera felvétele alapján a lyukat a hátsó kerítésen közösen rágta ki két hét leforgása alatt a róka és a borz, hogy könnyebben közlekedjenek az erdő és az udvarok között. Azóta ez lett az udvar legforgalmasabb pontja, mert kettőjuk mellett a lyukat használja a nyúl, a nyest, a mókus, az egér és a helyi macskák is. Vérteskozma, 2021. március 21.
Radisics Milán (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Roxy rivaldafényben, a padra ugorva pózol a 180 éves műemlék ház tornácán. Az egész udvar Roxy nagy játszótere. Minden tárgyat megszaglászott, némelyiket magharapott, amire lehetett, arra pedig felugrott. Éjjelente előre beállítottam a fényeket, mint egy filmstúdióban, és vártam a főszereplőre a besötétített szoba ablakában. Egyes esetekben erős vakufényt használtam, néha meg finom hangulatvilágítást állítottam be. Dolgozni ezzel a szerethető, de megjósolhatatlan állattal nagy kihívás volt. Miközben ismerkedtem a róka életével, rengeteg technikai, fizikai és taktikai nehézséggel kellett megküzdenem. De közben én is változtam, fejlődtem, megtanultam a kütyük használatát és a fények vezérlését. Vérteskozma, 2021. március 21.
Radisics Milán (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Roxy felugrott az autó motorház tetejére, és figyeli a bent kattogó fényképezőgép hangját. Egy estén kivételesen az udvarban parkoltam. Ez annyira szokatlan volt az udvarban rendszeresen járó rókának, hogy egyből felugrott, hogy megvizsgálja a helyzetet. Ezen nagyon meglepődtem, de mivel korábban is láttam nyomait az autón, nem csodálkoztam sokat. Másik jelenetre voltam berendezkedve, de mivel tudtam, hogy másfél óra múlva ismét jönni fog, oda állítottam a jelenetet és vártam. Szerencsém volt, ismét felugrott, így mindketten alkalmazkodtunk az új helyzethez. Vérteskozma, 2021. március 28.
Radisics Milán (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Víz alatti felvétel a lefetyelő rókáról, miközben a nyelv hossza optikai csalódás a víz torzító hatása miatt. Roxy egy éjjel általában öt alkalommal jelent meg az udvarban és megfigyeltem, hogy mindig a harmadik alkalom során ivott. Vélhetően addig már annyit evett a környező házakban, hogy megszomjazott. A felvétel csendes üzemmódban készült, állandó fényforrás mellett. A kamera búvártokba volt helyezve, és távvezérlő kábellel oldottam ki, a szobából figyelve a jelenetet. Vérteskozma, 2021. március 25.
Radisics Milán (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Roxy megragadja és tépi a réten talált, döglött fácáncsibét. Ebben az időszakban a rókák még mindig etetik az akkor már négy hónapos kicsinyeket, amelyek már akkorák, mint az anyjuk. Így sok ételre van szükségük, és ilyenkor a róka minden alkalmat megragad, hogy ételhez jusson. Például a tyúkólakat is ilyenkor szokta kirabolni. A fényképezőt egy döglött fácán mellé raktam ki, és a mozgásérzékelővel vezérelt kamera segítségével láthatjuk, hogyan ébrednek fel egy kedves és szerethető róka vad ösztönei. Vérteskozma, 2021. augusztus 21.
Radisics Milán (szabadfoglalkozású) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Roxy ugrik a kőfalról, amelyről általában elhagyja az udvart. Amikor érkezett, egy alacsonyabb, 120 centis falra ugrott fel gond nélkül, távozáskor pedig a 170 centi magas falról ugrott le. Mindig máshonnan érkezett az udvarba. Volt, amikor a garázs tetején pillantottam meg, néha a tornácon jelent meg, többnyire pedig a kőfalra ugrott fel, és onnan is távozott. Három hónap után teljesen megismerte az udvarban lévő tárgyakat, és nagyon otthonosan mozgott köztük. Az egész udvar egy nagy játszótér Roxy számára, még ma is élvezi, amikor már a fiával együtt járják a falu udvarait. Vérteskozma, 2021. február 23.

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) 

1. díj: Zagyi Tibor (Népszava): Magányos karácsony

2. díj: Mónus Márton (szabadfoglalkozású): Lebegés

3. díj: Zsolnai Péter (Blikk): A vonulás

Zsolnai Péter (Blikk) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat – A 2021-es nyár egyik legnagyobb sporteseménye volt a labdarúgó-Európa-bajnokság. Először rendezték meg több országban és városban az EB-t. Ennek köszönhetően Budapesten is játszhatott több mérkőzést a magyar válogatott is. Mint minden nagyobb mérkőzés alkalmával a magyar szurkoló tábor hatalmas vonulással jut el a mérkőzés helyszínére, ami most a Puskás Aréna volt. A magyar válogatott jó teljesítményt nyújtott, de a középdöntőkig nem jutott el.

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) 

1. díj: Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.): A régi pesti bérházak világa, egy eltűnő életforma nyomában

2. díj: Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság): Az új norma időszaka

3. díj: Stiller Ákos (szabadfoglalkozású): Digitális oktatás a végeken

Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.) / 40. Magyar Sajtófotó Pályázat - A Corvin-negyed Budapest VIII. kerületének, Józsefvárosnak egyik negyede, amely a Fővárosi Közgyűlés városrészeket rendező, 2012. december 12-i rendeletével jött létre. A régi, romos, komfort nélküli házsorok bontása 2005 őszén kezdődött el. A Corvin mozi mögött a Corvin Plaza bevásárlóközpont 2007–2010 között épült fel. Az eredeti utcahálózat megőrzésével, 2013 óta 22 hektárnyi területen zajlik Közép-Európa egyik legnagyobb belváros-megújítási programja, összesen 500 ezer négyzetméter újonnan beépítendő területtel. A lebontott épületekben egy sajátos építészeti stílus uralkodott. Függőfolyosók, zárt belső udvar, poroló ecetfával. Ezek, a részben még ma is Budapestre jellemző építészeti adottságok, kialakítottak egyfajta közösségi életet. A lakók nem elzárt folyosókon közlekedtek. Együtt használták a közös udvart, ismerték egymás életét. Beláttak nem csak egymás életébe, de egymás lakásába is. Egyfajta közösségi életforma uralkodott, annak minden jó és rossz oldalával együtt.

KÜLÖNDÍJAK:

Munkácsi Márton-díj a legjobb kollekcióért:

Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság)

 

Escher Károly-díj a legjobb Magyarországon készült hírképért:

Móricz-Sabján Simon

 

Szalay Zoltán-díj a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotográfusnak:

Erdős Dénes (Népszava)

 

A megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter:

Röhrig Dániel (www.adathir.hu)

 

Fenntarthatóság különdíj:

Kállai Márton (Szabad Föld/Mediaworks): Feloldódó létezés

 

Dicséretben részesítve:

Erdős Dénes (Népszava): NEK 2020

Röhrig Dániel (www.adathir.hu): Covid-napló anyáról, rólunk

Márkos Tamás (Transindex): Budapest, District 8