A Széchenyi Akadémia is tiltakozik a Szentháromság téri modern ház eltűnése ellen

Az építészszakmai szervezetek után most az MTA által létrehozott SZIMA is felemelte a szavát az ügyben.

A Mátyás-templom, illetve az épp századfordulós képét visszanyerő Pénzügyminisztérium tőszomszédságában diplomataházként született, de két évtizeden át hotelként szolgált Szentháromság téri modern épület ügye október közepe óta kelt egyre nagyobb hullámokat a magyar művészeti életben, hiszen akkor született cikkükben nem csak annak múltjáról és értékéről, de jelenéről, illetve várható jövőjéről is beszámoltunk, ami egyáltalán nem tűnt fényesnek.

A Jánossy György és Laczkovits László tervei szerint 1981-re megszületett, 2021 elején furcsa körülmények közt a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) birtokába jutott házzal kapcsolatban új gazdája ugyanis érdekes tervvel állt elő: kiderült, hogy

konferenciaközponttá akarja azt alakítani, az ehhez szükséges statikai felmérés miatt pedig szeptemberben megkezdte a belsőépítészeti megoldások, illetve a régi bútorzat teljes eltávolítását.

Kérdéseinket akkor a PADME-nak is feltettük, ami válaszában hozzátette: a közeljövőben nem várható a tartószerkezet bontása, az átalakítás tervezése pedig továbbra is zajlik, így még nem tudni, hogy a munkák mekkora változást is hoznak majd az utcai homlokzatokon.

Kapcsolódó
Teljesen átalakul a budai Várnegyed egyik legértékesebb szocmodern épülete
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.

A Csomay Zsófia és Kerecsényi Zsuzsanna által jegyzett belső részletek első cikkünk megjelenésekor tehát már rég nem voltak az épületben, a vágyott célt ismerve pedig sejthető volt, hogy a homlokzatok mögött erős átépítések, illetve jó eséllyel belmagasság-változtatások is várhatók.

Félő volt ugyanakkor az is, hogy az első tervekkel ellentétben a teljes struktúra eltűnik, így a szocializmus időszakának modern építészetében fontos szerepet betöltő ház örökre kiradírozódik a Várnegyed képéből.

Marjai János / 24.hu - Az épület arca 2021. októberében
Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu - A belsőépítészeti részletek eltávolítása után csak a csupasz falak maradtak
Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A várható munkák ellen épp ezért a két legnagyobb építészszakmai szervezet, a Magyar Építészeti Kamara (MÉK), illetve a Magyar Építőművészek Országos Szövetsége (MÉSZ) is felemelte a szavát, szorgalmazva a legutóbb szállodaként hasznosított épület helyi védetté nyilvánítását.

Álláspontjuk közzététele, illetve az ígéretes terv azonban semmiféle valódi változást nem hozott az ügyben, hiszen december 6-i anyagunkban már arról számoltunk be, hogy a PADME részleges bontási engedélykérést továbbított a Kormányhivatalnak, sőt, ezzel kapcsolatos kérdéseinkre adott válaszában megerősítette a gyanút, miszerint a házat

a Várnegyed történelmi arculatához, az UNESCO világörökségi környezethez illeszkedő stílusban, a korábban Pro Architectura-díjjal is elismert Reisz Ádám (RAPA Architects) tervei szerint kívánja újjáépíteni, így homlokzati képe és magassága a munkák végén megegyezik majd a háború előtti eredeti állapottal.

Kurutz Márton, illetve Krámer István dr. / Fortepan – Az 1906-os (felül), illetve a Budapest ostroma utáni, 1945-ös állapot

Cikkünk megjelenését követően a Magyar Tudományos Akadémia által létrehozott Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége is közzétette a véleményét, amit teljes hosszában idézünk:

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége nyomatékosan kéri a Döntéshozókat, hogy ne változtassák meg Szentháromság téri volt diplomata lakóház, később Burg Hotel épületének (1014 Budapest, Szentháromság tér 7-8.) eredetileg tervezett külső állapotát.

Az épület képviselje továbbra is Jánossy György és Laczkovics László kortárs építészeknek a modern építészetben a történeti látásmód ritka hitelességgel érvényesített megoldását.

Az épület egyedülálló érték, kulturális bűntény volna elpusztítani.

Az épület építészettörténeti értékeit tiszteletben tartva harmonikusan kialakíthatóak az új rendeltetések terei. Ehhez a feladathoz számos megfelelően képzett építész működik Magyarországon.

Maurer Dóra elnök

Ferencz Győző ügyvezető elnök

Haász István osztályelnök, Képző- és Iparművészeti Osztály

Hegedűs D. Géza osztályelnök, Mozgókép- és Színházművészeti Osztály

Imre Flóra osztályelnök, Irodalmi Osztály

Tihanyi László osztályelnök, Zenei Alkotóművészeti Osztály

Winkler Barnabás osztályelnök, Építőművészeti Osztály

Csomay Zsófia vezetőségi tag

Klimó Károly vezetőségi tag

Budapest, 2021. december 6.