Kate Winslet és Amanda Gorman is felszólítja Bident, hogy védje meg az afgán nőket

Nyílt levelet írtak az elnöknek.

Több tucat nőjogi aktivista fordult nyílt levélben Joe Bidenhez és kormányához, arra szólítva fel a döntéshozókat, hogy ne hagyják magukra az afgán nőket és lányokat a kivonulás utáni helyzetben.

Azonnali cselekvés szükséges, hogy a veszélybe került afgán nőket megvédjük: nőjogi aktivistákat, újságírókat, oktatókat, civil szervezetek vezetőit, az emberi jogok védelmezőit. Mert ugyanazok a nőket, akik évtizedekig, magukat nem kímélve, az egyenlőség megteremtésének frontvonalában harcoltak, most épp magukra hagyják azok, akik fogadkoztak, hogy megvédik őket

–  írják a levélben, amelyet aláírt többek között Kate Winslet, Charlize Theron, a Facebook egyik vezetője, Sheryl Sandberg, és a fiatal költő, Amanda Gorman is, aki akkor vált világszerte ismertté, amikor év elején elmondta egy versét Biden elnöki beiktatásán.

Kapcsolódó
A „sovány, fekete lány”, aki ellopta a reflektorfényt Lady Gagáéktól Biden beiktatásán
Egy fiatal költő robbant be Amerika szívébe a szerdai ünnepségen.

Az amerikai hadsereg kivonulása után a tálibok nagyon gyorsan átvették a hatalmat Afganisztánban, Sahraa Karimi filmdendező egy hét eleji Facebook-posztban írta meg, milyen nőellenes intézkedések várhatók szerinte Kabulban, ha a világ nem tesz semmit:

Kapcsolódó
Afgán rendezőnő segélykiáltása mutatja meg, mi történik Kabulban
Sahraa Karimi a nők és a művészek elnyomásáról ír, és nem érti, a világ miért marad csendben.