Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt ragaszkodnak Az arany emberhez

Akik hallottak Tóth Krisztina nagy port kavart kijelentéséről, többnyire nem értenek vele egyet.

Többségében nem értenek egyet Tóth Krisztinával azok, akik válaszoltak az IDEA Intézet kérdéseire Az arany emberrel és az író kijelentésével kapcsolatban. A március végén, a közösségi médiában készített felmérés – amelynek eredményeit a Telex ismertette – arra vonatkozott, egyetértenek-e a megkérdezettek Tóth Krisztinával abban, hogy ideje volna levenni Jókai Mór Az arany ember című regényét a kötelező iskolai olvasmányok listájáról, méghozzá a nőalakok ábrázolása miatt. Tóth erről a Könyves Magazinnak adott interjúban nyilatkozott, kijelentése váratlanul sokakat felháborított. Olyan is volt, aki kutyaszart tett emiatt az író postaládájába.

Kapcsolódó
De miért vesszük vérre menő személyes sértésnek, ha valaki leszólja a kedvenc írónkat?
…zenészünket, színészünket, telefongyártónkat? Most épp Tóth Krisztinát cincálták meg a keményvonalas Jókai-rajongók, de az ügy messze nem egyedi eset, sokkal inkább az internet mindennapos kórképe.

Az ügyről a felmérés szerint a megkérdezettek kevesebb mint fele, 42 százaléka hallott. Az IDEA Intézet politikai preferenciáik mentén kérdezte a válaszadókat. Ezek szerint a kormánypártiak 80 százaléka nem ért egyet, további 12 százalék inkább nem ért egyet Tóth Krisztina kijelentésével a könyvben ábrázolt nemi szerepekről. Ellenzéki válaszadóknál ez az arány 41, illetve 17 százalék).

Az alsófokú végzettségűek körében összesítve 74 százaléknyian, a középfokú végzettségűeknél 66, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknél 51 százaléknyian vannak, akik teljesen vagy inkább nem értenek egyet Az arany ember problematikus nőábrázolását firtató mondattal. A kormánypártiak 89, az ellenzékiek 69 százaléka pedig a kötelező tananyagok között tartaná a könyvet.

Mint a Telex is kiemeli, a felmérésben nem kérdeztek rá arra, a válaszadók olvasták-e egyáltalán Az arany embert, vagy emlékeznek-e rá.

Kapcsolódó
Tóth Krisztina: A műveimben jórészt olyan elesett emberek szerepelnek, amilyenek most a véremet akarják venni
Minden szempontból a normalitást képviselem, amibe aligha fér bele, hogy a felebarátom azt kívánja: dögöljek meg a gyerekeimmel együtt – nyilatkozza Tóth Krisztina író-költő. Női jogokról, Holdról, pitbullokról, intimszféráról, ovis apukákról és toxikus Magyarországról is beszélgettünk.