Novák Emil és Orbán Viktor korábbi videósa is kapott támogatást dokumentumfilm rendezésére

Az NFI összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást, összesen 502.8 millió forint értékben. Orbán Viktor videósa és az új SZFE rektor-helyettese is kapott pénzt.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) nyilvánosságra hozta a Televíziós Döntőbizottság 2021. március 26-ai döntéseit a DOKFILM2020 pályázati eljárás 2. fordulójában kedvezményezetté nyilvánított pályázatokról. Ennek keretében tizenegy dokumentumfilm kapott támogatást, filmenként a 6,4 millió és 19,9 millió forint közötti sávba eső összegeket.

A döntések kedvezményezettjei között vannak ismert nevek, így Cédrusok címmel rendezhet filmet Novák Emil, akit tavaly októberben neveztek ki az új SZFE rektorhelyettesének, a film 18.480,000 forint támogatásból forog majd. Ugyancsak támogatja a Filmalap egy Brassai Sámuelről készülő film készítését is, melyet Orbán János Dénes, a közpénzzel rendesen megtömött Előretolt Helyőrség íróakadémia vezetője rendezhet majd, 9 millió forintból. A producerek között feltűnik még Kálomista Gábor neve is, akiről legutóbb az őszödi beszéd és utóélete tárgyában készülő, a jövő évi választásokra időzített játékfilmben vállalt valószínűsíthető részvétele miatt írtunk, ezúttal a TV Com nevű cége A román megszállás címmel készülő filmet készíti, 19.845,000 forintból. Készül egyébként még dokumentumfilm a harminc éve elhunyt Csengey Dénesről, aztán a Rabbiképző Intézet újjáindításában kulcsszerepet vállaló Scheiber Sándor nyelvészről vagy Haraszthy Ágostonról, a kaliforniai borkultúra megteremtőjéről is. Bolyai Jánosról az idén Kossuth-díjjal jutalmazott Gulyás Gyula készít majd filmet, illetve filmet rendezhet Orbán Viktor korábbi videósa, Baska Barbara is, Menekülés haza címmel, 17.500,000 forintból.

Az NFI ismeretterjesztő filmeknek is megszavazott támogatást: köztük van a II. Andrást és korát bemutató Az elveszett király (rendező: Tősér Ádám), a Hogyan csináljunk rossz filmet? című Tímár Péter-portréfilm (rendező: Somossy Olivér) és Weyer Balázs sorozata, A dallamok, akik vagyunk, mely az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján szereplő magyar vonatkozású zenei hagyományokat veszi majd sorra, míg Kabay Barna rendezi a diktatúra alatti egyházüldözést bemutató A pannonhalmi szamizdat története c. filmet.

Támogatást kapott továbbá hét kisjátékfilm és kilenc animációs alkotás is, a támogatott alkotások teljes listája elérhető az NFI honlapján.