101 nap után véget ért az SZFE oktatóinak sztrájkja

Párbeszéd hiányában nem látják értelmét a sztrájk folytatásának. Az ellenállás ezzel nem ér véget.

101 napja tart a Színház-és Filmművészeti Egyetem autonómiájáért küzdő tanárok sztrájkja, melynek alkalmából online sajtótájékoztatót tartottak. Itt elhangzott, hogy az SZFE dolgozói október 1-jén indították el a sztrájkot, melynek jogszerűségét azonnal meg is támadta az új vezetés. A sztrájkot elsőfokon nem, de aztán másodfokon, majd újra elsőfokon is jogszerűnek ítélte a bíróság, elutasítva az új kuratórium keresetét.

Jogilag a folyamat azonban még mindig nem zárult le, a Kúriához nyújtott be kérelmet a munkáltató és fenntartó. Bár nem száz százalék, de a korábbi döntéseket nem valószínű, hogy megváltoztatják, mondta el Zeller Judit, a a TASZ jogásza.

Kapcsolódó
Bagossy László az SZFE-ügyről: Mi közös értékeket védünk, nem jobb- vagy baloldaliakat
A politikai nyomásgyakorlásnak mindig ellenálltunk, bármilyen kormány próbálkozott is vele – mondja Bagossy László, az SZFE tanára, aki a elsősorban jogi küzdelemnek látja az ügyüket. De tényleg új egyetemet alapítanak? Interjú.

A fenntartó és munkáltatót próbálták meghívni a sajtótájékoztatóra, de nem jöttek el. Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke levélben utasította vissza a meghívást. Zeller Judit szerint formálisan ez ugyan nem támadható, de önmagán túlmutató üzenetértéke mindenképp van a visszautasításnak. A sztrájkbizottság kapott levelet Szarka Gábor kancellártól és Novák Emil rektorhelyettestől is, amelyben többek között azt írták, a munkáltató, érintettsége hiányában a maga részéről lezártnak tekinti a sztrájktárgyalásokat. Elhangzott még, hogy minden vezetői pozícióban lévő személy elzárkózik a párbeszédtől.

A sajtótájékoztató azzal a bejelentéssel ért véget, hogy a sztrájk pénteken véget ér. Csató Kata, a sztrájkbizottság ügyvivője azzal indokolta a döntést, hogy a kommunikációs ív lejtmenete miatt nem látják esélyét annak, hogy az egyeztetés megtörténjen, így ezt a típusú fórumkeresést nem folytatják.