Covid-filmmel indul az idei Verzió filmfesztivál

Idén november 10. és 22. között online tartják meg az egyetlen magyar emberi jogi dokumentumfilm fesztivált.

Idén november 10. és 22. között online tartják meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. Az ötven film a legizgalmasabb és legaktuálisabb nemzetközi és hazai témákat hozza el, nyitófilmként pedig, Magyarországon elsőként,  a 76 napot, amely a jelenleg is zajló Covid-világjárvány korai napjairól ad tudósítást. A filmek közel két hétig lesznek elérhetőek.

Az idei fesztivál jelmondata az lesz, hogy „Közelebb egymás valóságához”, melynek hátterét Sarkisova Oxana, a fesztivál igazgatója világította meg:

2020-ra nemcsak úgy fogunk emlékezni, mint a globális kihívások és nagyszabású változások évére, hanem a fáradhatatlan kísérletezés és új szokások időszakára is. Felmérve a járvány kockázatát idén úgy döntöttünk, hogy a Verziót teljes egészében online tartjuk meg. Minden megrázkódtatás ellenére a világ nem állt meg és a dokumentumfilmesek a frontvonalban tesznek azért, hogy rögzítsék az emberiséget érintő változásokat és kihívásokat. Mi mindannyian pedig tovább keressük a lehetőségeket, hogy kapcsolatban maradjunk és tájékozottak legyünk egymásról, hogy megismerjük egymás fájdalmait és örömeit.

Az idei nyitófilm, a 76 nap bepillantást nyújt a járvány kitörésének legkorábbi napjaiba a kínai Vuhanban. Hao Wu, Weixi Chen és az Anonymous művésznevű rendezők alkotása a betegek és a fronton dolgozó egészségügyi szakemberek a COVID-19 elleni küzdelmét rögzítette, és a film múlt heti európai bemutatója után,  Magyarországon először a Verzión lesz látható.

Ebben az évben a Nemzetközi versenyprogramban, a Diák- és elsőfilmes versenyprogramban és a Magyar versenyprogramban látható filmek mellett az alábbi három meghatározó téma áll majd a fesztivál programjának középpontjában:

A majd két hét alatt a virtuális látogatók a fesztivál honlapján férnek majd hozzá a teljes programhoz, valamint online követhetik a Verzió egyéb programjait is, mint a közönségtalálkozók és kerekasztal beszélgetések. A nézők egy vagy több filmre is válthatnak majd jegyet, illetve lesznek ingyen elérhető alkotások is. Ezenkívül a megtekintés után szavazhatnak is filmekre, melyek esélyt kapnak a közönségdíj elnyerésére. A fesztivál legjobb emberi jogi dokumentumfilmjének járó díj odaítélésében az érdeklődő diákok is részt vehetnek a 17. Verzió diákzsűri-tagjaként. A felhívás részleteiről bővebben itt tájékozódhatnak. A fesztivál részletes programja október közepén érkezik.

Kiemelt kép: 76 Days LLC.