Cate Blanchett és még 43 világhírű művész nyílt levélben követeli az SZFE autonómiájának visszaállítását

Helen Mirren, Eddie Redmayne és Salman Rushdie is az aláírók között.

Az SZFE valódi vezetése mellett állunk. Követeljük, hogy a magyar kormány állítsa vissza az SZFE autonómiáját, mely létszükséglete a művészi kreativitásnak, a tudományos kutatásnak és oktatásnak

– olvasható abban a Financial Timesban megjelent nyílt levélben, amelyet 44 világhírű művész írt alá, többek között Cate Blanchett, Salman Rushdie, Helen Mirren, Colm Tóibin, Stephen Frears, Eddie Redmayne, Philip Pullman és Peter Brook. A levél létéről már múlt héten is megjelentek hírek – több világsztár, köztük Cate Blanchett és Salman Rushdie pedig free SZFE-s tenyérfelirattal is egyértelművé tette álláspontját –, de akkor még nem ismerhettük meg a pontos tartalmát.

Cate Blanchett, Helen Mirren és Pawel Pawlikowski is kiálltak az SZFE mellett
A brit művészvilág több meghatározó neve is aláírta azt a nyílt levelet, amely támogatásáról biztosítja az egyetem diákjait.

Most azonban publikálták a levelet. A 444 által szemlézett szöveg röviden ismerteti, hogy a kormány döntésével szeptember 1-ével magánosították a 155 éves intézményt, de úgy, hogy erről nem egyeztettek annak szenátusával, az élére pedig azt a Vidnyánszky Attilát nevezték ki, „aki már hosszú ideje támadja az egyetemet és annak közösségét”.

Felidézik a diákok egyetemfoglalását, és azt is, hogy a tiltakozás milyen szolidaritási hullámot váltott ki. Arra is kitérnek, hogy a Színművészeti esete nem egyedi, más egyetemeken is megismétlődik.

Ez része egy egész pályás kultúrharcnak, aminek a célja, hogy az egész kulturális szférát és minden intézményét megfosszák autonómiájától. Lényegében ez a közvagyon privatizációja, melynek végén a nyereség a miniszterelnök kegyeltjeinél landol.

Kiemelt kép: AFP