Pély Barna kórházaknak ajánlja fel a neki megítélt szociális támogatást

Méltatlannak érzi a helyzetet.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus április végén hirdetett meg rendkívüli szociális támogatási pályázatot az előadóművészeknek és dalszerzőknek, nemrég pedig nyilvánnoságra került a nyertesek névsora is. Sokan visszásnak találták, hogy közismert, széles körben foglalkoztatott zenészek is szerepelnek a listán. Majka például „gusztustalannak és szánalmasnak” nevezte a dolgot. 

Az Artisjus pályázatának nyertesei között szerepelt Pély Barna is, aki Facebook-posztban jelentette be, hogy jótékony célra fordítja a neki megítélt összeget.

Sajnálom, hogy szégyenkeznem kell az „Artisjus Jogvédő Iroda és Egyesület” alapítványi pályázatának elnyerése miatt, aminek elkülönített alapját a dalszerzők, és az egyesületi tagok befolyt jogdíjaiból tettek félre. Méltatlannak ítélem a helyzetet egy olyan időszakban, amikor emberek veszítik el állásukat rajtuk kívül álló okokból. (…) Úgy döntöttem, hogy a megítélt nettó 136 000 Ft-ot felajánlom a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítványnak. Hiszem, hogy a vírusidőszak elcsendesedése acsarkodás helyett tisztánlátást hoz a jövőre nézve. Mindenkinek jó egészséget és kitartást kívánok!

– írja a zenész, aki „sajnálja, hogy olyankor, amikor össze kellene fognunk, az emberi gyarlóság felülkerekedik és feledésbe merül, hogy a jelenlegi helyzet mindenkire, a zenészekre is hatással van.”

Az Artisjus a 24.hu kérdéseire ebben a cikkben magyarázta el, ők hogyan értelmezték és miként vizsgálták a „rászorultság”-ot a döntés során.

Több száz dalszerző kapott rendkívüli szociális támogatást, ismert zenészek is vannak köztük
A pályázatot meghirdető Artisjust kérdeztük, hogyan döntötték el, ki a rászoruló.

Pély Barna teljes posztját itt lehet elolvasni: