Így múlatják az időt ismert íróink a karanténban

Vajon mivel tölti az idejét egy irodalmár, ha kényszerűségből a négy fal közé szorul? Megnéztük, mivel foglalkoznak népszerű íróink és költőink koronavírus-járvány idején.

Itt van mindjárt a kenyérsütés. Sokan próbálkoznak vele mostanság otthoni körülmények között – mások pedig próbálkoznának, ha az előbbi csoport nem vásárolta volna fel előlük az ország teljes élesztőkészletét. Mindenesetre úgy tűnik, irodalmáraink egy részének még jutott belőle: Dragomán Györgyről egyébként is közismert, hogy érdekli a gasztronómia, sokat süt-főz, és előszeretettel ír is minderről. Most egy olyan kenyérreceptet osztott meg Facebook-oldalán, amit kezdők is könnyedén elkészíthetnek.

Nem adom fel, azért is elhiszem Dragomán Gyuri szavait, mert a barátom szerint sütni jó, és leszek én még sütőporkirály

– ezek már Grecsó Krisztián szavai, aki nemrég szintén képet posztolt saját készítésű cipójáról. Mint írja: a közepe ugyan nyers maradt, a külseje pedig kemény és rücskös, ő azonban ennek ellenére is elégedett vele. Az ismert költő és író, akit a közelmúltban rákbetegség miatt kezeltek, bejegyzésében arra is kitér, nagyon fontos, hogy a jelenlegi helyzetben mindenki fokozott gondot fordítson a fertőtlenítésre – és persze maradjon otthon.

Az önkéntes karanténban Grecsó a kenyérsütés mellett versolvasással üti el az időt – és erre biztatja követőit is. Ugyan a kenyerét nincs lehetőségünk megkóstolni, verseit mi is élvezhetjük: a Rózsavölgyi Szalon színművészei minden nap felolvasnak közülük egyet, az erről készült videókat pedig feltöltik a YouTube-ra. A Minden napra egy vers nevű kezdeményezés keretei közt szavalt már Grecsó-költeményt Molnár Piroska, Sztarenki Pál, és Őze Áron is.

Verssel segít Lackfi János is: a költő rímekbe szedte, mi mindennel támogathatjuk egymást, vagy csalhatunk mosoly egymás arcára a mostani megterhelő időszakban.

Nem voltam humoromnál,
és mémeket küldtetek.
Magamba zuhantam,
és kedvet csináltatok az olvasáshoz.
Elszáradtam,
és a múltbanéző posztjaitok nyomán
levettem a polcról a régi albumokat

– szól a cím nélküli költemény, melyet teljes terjedelmében itt olvashat el.

A szociális izolációval járó szorongás enyhítésére a már említett Dragomán Györgynek is van egy jó ötlete: a „neméltéligazán”-játék. Ennek lényege, hogy az ember minden nap összeír néhány dolgot, melyről úgy gondolja, kellemessé, izgalmassá teszi az életet – aztán, ha majd eljön az ideje, elkezdheti megvalósítani azokat. Dragomán lajstromában szerepel például az osztrigaevés, a frissen taposott must megkóstolása, és az, hogy valakivel úgy teszünk jót, hogy nem áruljuk el neki, mi voltunk. A játékot egyedül is lehet játszani, a saját naplónkban vezetve a privát kis „örömkatalógusunkat”, de az író példáját követve akár meg is oszthatjuk listánkat a közösségi oldalunkon.

Tóth Krisztina posztjából pedig kiderül, hogy a koronavírus-járvány még a Barbie-villában is megzavarja a rendszert. A fotókon, melyeket kislánya játékairól posztolt, az apuka foglalkozik a kisebb gyerekekkel, az idősebb testvér forró fürdőt vesz, a nagynéni főz – az anyuka pedig a tévé előtt lazít.

Kiemelt kép: Facebook / NOL-videó