Grecsó Krisztián és Krasznahorkai László is Aegon Irodalmi Díjat kaphat

Idén több változás is várható a díjjal kapcsolatban.

Megújul az idén 15 éves Aegon Művészeti Díj. Magyarország legrangosabb független irodalmi díja 2020-tól az Aegon Irodalmi Díj névvel népszerűsíti a kortárs irodalmat és az olvasás szeretetét. A megváltozott név és logó mellett átalakult a jelölés, valamint a kiválasztás menete is, de az alapértékek és a független, szakmai szempontok érvényesülése mit sem változott.

Míg korábban a kiadók választották ki versenybe került könyveket, az idei évtől 7 fős szakértői testület dönti el, melyik az a 20 alkotás az előző év kortárs magyar szépirodalmi terméséből, amelyik érdemes lehet az elismerésre. A szakmai testület tagjai online felületen adják le voksaikat, és körükben mostantól egy új részt vevő is helyet kap: a legfiatalabb olvasókat az Aegon Magyarország által támogatott Irodalom másképp középiskolai verseny egyik korábbi résztvevője képviseli.

A most nyilvánosságra hozott 20 alkotásból végül egy 5 fős zsűri állítja össze az 5 könyvből álló szűkített listát, és dönt egyúttal a 3 millió forintot elnyerő alkotásról is.

Az idei hosszúlista:

A 2020-as szakmai jelölő testület tagjai:

Kiemelt kép: Aegon Irodalmi Díj