Peter Handke állítja, Milosevic előtt egyszer sem hajolt meg, sem belsőleg, sem külsőleg

Bár egy újságíró azt írta, az író állítólag rokonszenvét fejezte ki Milosevic iránt, Handke szerint soha.

Az irodalmi Nobel-díj idei egyik nyertese, Peter Handke osztrák író szerdán egy német lapnak adott interjújában védelmezte korábbi, szerbekről megfogalmazott álláspontját az 1990-es évekbeli balkáni háborúval kapcsolatban, de hangsúlyozta, hogy „sohasem hajolt meg” Slobodan Milosevic előtt.

A Svéd Akadémia döntése, amellyel Handkének ítélte oda a Nobel-díjat, sokakban felháborodást keltett az írónak a balkáni háború idején hangoztatott kijelentései miatt. Handkét egyebek mellet azért is bírálták, mert 2006-ban beszédet mondott a háborús bűntettek, népirtás és emberiség elleni bűntettek miatt nemzetközi bíróság elé idézett Milosevic temetésén. Handke a Die Zeit német hetilapnak nyilatkozva elmondta, „természetes”, hogy ott kellett lennie 2006-ban Milosevic temetésén.

Áll a bál a Milosevicet mosdató Peter Handke Nobel-díja miatt
Óriási a felháborodás a Balkánon, mert a kitüntetett megkérdőjelezte a boszniai népirtást. 

Az utolsó választások egyikén Jugoszlávia felbomlása ellen szavazott. A temetése egyúttal Jugoszlávia temetése is volt. Az emberek már elfelejtették, hogy ezt az államot Hitler birodalma ellen alapították?

– mondta az író, hozzátéve, hogy Milosevic előtt „egyszer sem hajolt meg, sem belsőleg, sem külsőleg”.

Egy újságíró azt írta, hogy állítólag rokonszenvemet fejeztem ki Milosevic iránt. Soha!

– mondta a szerző a Die Zeitnek.

Az író azért sem mentegetőzött, hogy az A Journey to the Rivers: Justice for Serbia című 1997-es kötetében olyasmiket állított, ami miatt azzal vádolták, hogy bagatellizálja a szerb háborús bűntetteket.

Egy szót sem lehet elítélni, amit Jugoszláviáról írtam, egyetlen egyet sem. Ez irodalom

– hangsúlyozta, és kijelentette, hogy annak idején „a Szerbiával kapcsolatos jelentések monotonok és egyoldalúak voltak”.

A Szerbiának való igazságszolgáltatásról volt szó. Hogyan ismerhette el Németország Horvátországot, Szlovéniát és Bosznia-Hercegovinát, mikor a térségben élő emberek egyharmada ortodox vagy muzulmán szerb volt? A szerbek hirtelen alacsonyabbrendűek lettek a saját országukban? Ennek háborút kellett okoznia. Miért nem mondta senki, hogy a Nyugat felelős, miért nem hívtak össze azonnal egy békekonferenciát?

Olga Tokarczuk és Peter Handke kapta az irodalmi Nobel-díjat
A 2018-as Nobelt a lengyel Olga Tokarczuk, az ideit pedig az osztrák Peter Handke kapta.

(MTI)

Kiemelt kép: ALAIN JOCARD / AFP