Egyre nagyobb bajban az Átrium, több előadást is le kellett mondaniuk

2018. november 13. előtti törvény szerint járó 218 millió forintos taótámogatásból 50 millió forintot ítéltek meg az Átrium színház részére májusban.

Május közepén derült ki,  hogy a 2018. november 13. előtti törvény szerint járó 218 millió forintos taotámogatásból 50 millió forintot ítéltek meg az Átrium színház részére. Ez azt jelenti, hogy a 2018-as taoösszeg 77,1 százalékát, 168 millió forintot a színháztól a minisztérium elvette.

Az Átrium akkor már másodszorra kérte a nézők segítségét, ahogy a közleményben olvasható, „a színház további működése érdekében további támogatókat kell szerezniük, mintegy százmillió forint erejéig – ez biztosítaná erre az évre a szükséges fedezetet”.

Ha a hiányzó százmillió forintot nem tudjuk egy hónapon belül megszerezni, akkor több előadásunk most, nyáron lesz látható utoljára, a nyár végén pedig legsikeresebb produkcióink utolsó előadásaival búcsúztatjuk az Átriumot

– írták.

A színház most újabb közleményt adott ki, melyben azt írják, nem tudják bemutatni egyik készülő darabjukat.

Az Átrium körül kialakult bizonytalanság nem biztosítja a nyugodt, zavartalan alkotómunka körülményeit, ezért sajnálattal tájékoztatjuk önöket, hogy a Kasszasiker című előadást terveinkkel ellentétben nem tudjuk bemutatni

– olvasható a közleményben. Emellett a Chicago című, a jövő évadban bemutatni kívánt darabjukat sem tűzik műsorra, jogi és anyagi feltételekre hivatkozva.

Bár már alig van idő, és a sok egyéni felajánlás ellenére, a szükséges összeg közel sem áll rendelkezésre, az Átrium mégis reménykedik, hogy helyzetük valamilyen módon rendeződik, és a tervezett bemutató valamikor a jövőben megvalósulhat, illetve hogy más előadásoktól nem kell véglegesen elbúcsúzniuk.

A Centrál Színház bukja a legtöbbet a kormány döntése miatt
550 millió helyett csak 200 milliót kap a Liptai Claudiát, Stohl Andrást is foglalkoztató társulat.

Kiemelt kép: Marjai János / MTI