Delhusa Gjon slágere túlságosan hasonlít egy görög dalra

Nemrég éppen Delhusa hívta fel a figyelmet arra, hogy Pápai Jocit szerinte az ő dala ihlette.

A Bors vezette le, hogy Delhusa Gjon egyik legismertebb slágere, az 1979-es  Nika se perimeno egy az egyben olyan, mint egy 1973-ban íródott görög szám, a Me lene Giorgo. A történetnek ráadásul ad egy plusz fordulatot, hogy éppen Delhusa Gjon üzent Pápai Joci eurovíziós dala miatt, hogy szerinte az Apám, egy szóra ihlette Pápaiék szövegét.

Delhusa Gjon szerint Pápai Jociék lemásolták az ötletét, mert apáról szól a daluk
Nem meríti ki szerinte a plágium fogalmát, de szerinte tőle vették az ötletet a dalhoz.

A görög eredeti:

És Delhusa Gjoné:

A görög hangulatú számot Pásztor László, Jakab György, Hatvani Emese és Delhusa Gjon jegyzi 1973-ból, és a Bors a Neoton Família-alapító Pásztort kérdezte meg, hogy mi lehet a tagadhatatlan egyezés oka.

Kissé meg vagyok lepve, mert ezt a dalt abszolút nem ismertem. Életemben nem jártam Görögországban, így onnan nem jöhetett az ihlet, de beszéltem Gjonival is erről, és ő sem emlékszik az önök által említett dalra. Sajnos Jakab Gyurit már nem tudjuk megkérdezni, mert ő már nincs köztünk, Emese pedig a szöveget jegyezte Gjonival közösen, így ő nem érintett a kérdésben.

– nyilatkozta Pásztor László, és hozzátette, hogy valószínűleg a buzuki nevű görög hangszer tehet az áthallásról. A lap ráadásul arra is felhívja a figyelmet, hogy Delhusa 1981-ben áldását adta, hogy egy görög énekes, Katevasz feldolgozza a Nika se perimenót, ami egész nagy figyelmet kapott, így csak feltűnt volna valakinek Görögországban, hogy valaki már feltalálta a szám dallamát.

(Index)

Kiemelt kép: TV2/Mokka