Meglepően sokan elfelejtenék az állami díjakat

Kukorelly Endre író sem szímított ekkora sikerre.

Korábban megírtuk, Döbrentei Kornél és Takaró Mihály kitüntetése után kezdeményezte Kukorelly Endre, hogy az állami elismerések méltánytalan osztogatása helyett legyen újra Baumgarten-díj. Erre a célra felajánlott egymillió forintot.

Az író most a Népszavának azt mondta, eddig 146 befizetőtől hat és fél millió forint gyűlt össze. Ekkora részvételre, szimpátiára, médiafigyelemre nem számított.

Bizonyítéka ez annak, hogy a társadalom, ami a szolidaritást, segítőkészséget illeti, sokkal jobb állapotban van, mint szokás gondolni róla.

Kukorelly Endre azt mondta, az újraalapított elismerés a Gyümölcsöskert – Baumgarten-díj nevet viseli, hogy elkerülhető legyen egy esetleges névvita. (A „Gyümölcsöskert” a „Baumgarten” szó költői fordítása.) A díjat először a hagyománynak megfelelően jövő január 18-án, Baumgarten Ferenc Ferdinánd halálának évfordulóján adják át.

Évente öt Nagydíjat és négy jutalmat osztanának ki, a díjazás a befolyt összegtől függ. Az később dől el, hogy kik lesznek az alapítók: a nagybefizetők-e, vagy minden befizető – tette hozzá.

Az író kiemelte, a hagyományhoz tartozik, hogy a díjról (egy vagy két ciklusig) minden erkölcsi, szakmai felelősségét viselve egyetlen kurátor dönt, majd átadja ezt a jogot.

Kérek mindenkit, hogy csatlakozzon, akár csak jelképes összeggel is; a díj lényege a széles társadalmi támogatás: érezzük minél többen a sajátunknak.

– hangsúlyozta az író.

Kásler Miklós díjjal tüntette ki a Szomszédok egykori szerelmespárját
Fehér Annát és Trokán Pétert is díjazták.

Kiemelt kép: 24.hu/ Kummer János