A Vörös Nász sokkját még sokáig nem felejtjük el

A nagy mészárlásra mindenki emlékszik, de mi történt még a Trónok harca harmadik évadában? Miben utalt például előre a sorozat, és voltak-e a sok vérengzés közé ékelődő vicces pillanatok? Segítünk mindezt röviden felidézni az április 15-én induló finálé előtt. Trónok harca gyorstalpaló, harmadik évad.
Kapcsolódó cikkek

Mi is volt a nyitójelenet?

A nyitó képsorok nem feltétlenül tartoznak a Trónok harca ikonikus, sokat emlegetett jelenetei közé, ezért izgalmas visszatekinteni és elgondolkozni azon, hogy miért pont úgy kezdődött egy adott évad, ahogy:

Sötétség van, holtak visítását halljuk (az Elsők Öklénél lévő összecsapást olcsón megúszták, biztos kellett a pénz a sárkányokra). Amit képen is látunk a szó szerint cold openben: Sam rohan a hóban, mögötte felbukkan egy holt, majd rátámad, de Jeor Mormont megmenti. A parancsnok faggatására Sam remegve árulja el, hogy nem küldte el a hollókat, amivel megbízták, mert bepánikolt és elmenekült. Az Éjjeli Őrség seregének így minél előbb vissza kell térnie a Falhoz, hogy figyelmeztessék a világot a veszélyre. A Tél már tényleg közeleg.

Amit csak később értettünk meg

Újranézve könnyebben ki tudtuk szúrni a rejtett utalásokat, ezekből gyűjtöttük össze a legizgalmasabbakat:

Fotó: HBO

Amire már nem is emlékeztünk

Az alábbiakban bevalljuk, mi volt az a néhány dolog, amire már nem is emlékeztünk a sorozatból, így az újranézésnél rá tudtunk csodálkozni:

Apró cukiságok

Az amúgy meglehetősen sötét és vérgőzös széria szerencsére időnként engedi nézőit levegőhöz jutni, alább a kedvenc aranyos, vicces vagy más okból lelkesítő pillanatokat elevenítjük fel:

Kraznys mester (a Makulátlanok gazdája) mivel nem tudja, hogy Daenerys érti, amit mond, egyfolytában westerosi ringyónak, meg nyafogó picsának nevezi, ezért mondandóját Missandei megpróbálja erősen szűrve fordítani.

Lady Stark apjának temetésén Edmure az istennek se tudja eltalálni az égő nyíllal a halottas csónakot, ezért Fekete Hal kikapja a kezéből az íjat, a zászló lobogásából kimatekozza a szél erejét és irányát, majd lő, és „drop the mic” jelleggel elsétál, meg se nézi, hogy talált-e (nyilván igen). Lady Stark megkönnyebbülten sóhajt.

A székfoglalós játék a kistanácsban. Tywin próbára teszi a tagokat, és csak az asztal egyik oldalára tesz székeket, amit a következő sorrendben foglalnak el az egybegyűltek: Lord Baelish, Varys, Pycelle nagymester. Cersei megfogja az egyik széket és áthúzza az apja mellé, Tyrion pedig a másik asztalfőre ül, Tywinnal szemben.

Jaime emberséget mutat: beadja Locke-nak, hogy Tarth-t azért hívják Zafír-szigetnek, mert tele van a drágakővel. A valóságban a hely a körülötte hullámzó zafírkék tengerről kapta a nevét, de Jaime reménykedik, hogy ha azt hiszik, Brienne apja kőgazdag, nem erőszakolják meg a nőt. Bejön a számítása.

Ser Davos olvasni tanul.

Nem lehet jó vége

Trónok harca szinte minden epizódjában akadnak emlékezetes, jól idézhető mondatok, íme pár példa a harmadik évadból:

Fotó: HBO

Váratlan halálok

G.R.R. Martin történetfolyamában senki nincs biztonságban. Ebben a pontban a legmegdöbbentőbb halálokat gyűjtöttük össze:

Az a bizonyos 9. rész

A sorozat híres arról, hogy minden évad utolsó előtti epizódjára tartogatja az egyik legnagyobb tűzijátékot:

A sorozat talán leghíresebb szekvenciája kezdődik azzal a prózai mondattal, hogy „keresnem kell egy fát, amit levizelhetek”. Az idézet Fekete Haltól származik, aki lelép Edmure Tully és a Frey-lány esküvőjéről, így úszva meg a borzalmas mészárlást, azaz a Vörös Nászt. Talisa azt mondja Robbnak, hogy ha fiú lesz, szeretné, ha a gyereküket Eddardnak neveznék, ez utólag visszatekintve különösen szívfacsaró. A Frey katonák ezután bezárják az ajtót, a zenekar pedig rázendít a Castamere-i esőkre, majd Robb rémfarkasa felvonyít. Catelyn is észreveszi az intő jeleket, amikor pedig meglátja, hogy Lord Bolton láncinget visel az ünnepi gúnya alatt, mindent megért. Elkezdődik a döbbenetes vérontás: Talisát hasba szúrják, Robbot lenyilazzák, akárcsak a farkasát, aztán Lord Bolton szíven is szúrja, átadva a Lannisterek üdvözletét. Catelynnek elvágják a torkát, de előtte Michelle Fairley akkorát alakít a szerepben, hogy érthetetlen, miért nem jelölték Emmy-díjra.

Fotó: HBO

Zárójelenet

Trónok harca is elég ügyesen bánik az évad végi cliffhangerekkel, amivel tovább fokozza az egy éves várakozást a folytatásra.

Yunkaiban Daenerys besétál a frissen felszabadított rabszolgák közé, akik „Anyánk!” kiabálás közepette köré gyűlnek, mind meg akarják érinteni, majd bodysurfingeltetik kicsit, na, jó csak a vállukra emelik. A sárkányok repdesnek felettük, így felülről mutatja a kamera a rabszolgák alkotta koncentrikus köröket, melynek az origója Daenerys – az egész olyan, mint egy mozgó mandala, értsd: baromi jól néz ki!

Kiemelt kép: HBO

A Trónok harca 3. évada bármikor visszanézhető az HBO GO-n. A korábbi évadok gyorstalpalóit itt találja: első évad, második évad.