Diana hercegnétől Melania Trumpig – így öltöztette az elitet Karl Lagerfeld

Mivel a teljességre egy ekkora életműnél esélyünk sincsen, így a teljesség igénye nélkül összeválogattunk néhányat a 85 éves korában meghalt Karl Lagerfeld legizgalmasabb ruhakölteményeiből.
Kapcsolódó cikkek

Karl Lagerfeld egy tervezői verseny megnyerését követően egy szintén máig ható tervező, Pierre Balmain asszisztenseként kezdte pályáját, ám három év után otthagyta a céget. Jean Patouhoz szerződött, ahol még komolyabban belevetette magát a haute couture-ba, itt dolgozott akkor is, amikor első saját kollekciója megjelent, ekkor még Roland Karl név alatt. A kollekció rondán megbukott, és a soron következő próbálkozásai sem hozták meg a várt sikert, így vissza akart menni tanulni, ám az a terv sem sikerült, végül éveket töltött érdemi munka nélkül, vagy, ahogy ő fogalmazott, ekkor „tanulta az életet”. Nevét – ami ekkor már a ma ismert alakban forgott – akkor kezdték megismerni, amikor a Tizianinak tervezett, köszönhetően annak, hogy Elizabeth Taylor rajongott a ruháiért, később Gina Lollobrigida és más hírességek is vásárlói lettek, majd hamarosan elkezdett a Fendinek is tervezni.

Fendi divatbemutató 2008. Fotó: Damien Meyer / AFP

Sokat kapott a divatvilág Lagerfeldtől, egyebek mellett Claudia Schiffert: a szupermodellt ugyanis a tervező „fedezte fel”: miután a ’90-es évek elején számos alkalommal viselte ruháit a kifutókon, 1997-ben felkérte, hogy legyen a Chanel arca. Ekkorra Schiffer persze már – Lagerfeldnek is köszönhetően – nemzetközi hírű topmodell volt.

Claudia Schiffer 1993-ban, Chanelben. Fotó: Pierre Guillaud / AFP

Mint minden divattervezőnek, Karl Lagerfeldnek is voltak olyan alkotásai, amelyek gondolatban alighanem remekül néztek ki, sőt, akár még a kifutón is érdekes, formabontó ötletnek tűntek, ám valódi viseletként kevésbé működtek. Így járt az a ruha is, amit a Vogue nagyasszonya, Anna Wintour viselt egy 2008-as eseményen. A ruhát hasonlították csikóhalhoz, Leia hercegnőhöz a Star Warsból, de abban nagyjából egyetértettek az ítéletek, hoyg ez volt az év egyik legdurvább divatbakija.

Fotó:Andrew H. Walker/Getty Images

Lagerfeld 1983-ban vette át a Chanel vezetését, és ezzel a lépéssel többszörösen divattörténelmet írt: egyfelől saját nevét is megerősítette, másfelől kihúzott a slamasztikából egy márkát, amit már mindenki temetett – egy cikk úgy fogalmazott, a Chanel fél lábbal a sírban volt, a másik lábával meg épp egy banánhéjra lépett. Ezt a hajót kormányozta aztán Lagerfeld úgy, hogy nemcsak megmentette a jéghegytől, de olyan növekedési pályára állította, amely azóta is tart.

Lagerfeld kreációi a Chanel 2008-2009 őszi-téli kollekciójának bemutatóján. Fotó: Francois Guillot / AFP

Hogy miként sikerült felvirágoztatni a nagy múltja ellenére pusztulóban lévő Chanelt? Lagerfeldnek erre is, mint oly sok másra, megvolt a jól hangzó egysorosa:

Ha tönkre akarsz tenni egy üzletet, légy tiszteletteljes. A divat nem a tiszteletről szól. A divatról szól.

– nyilatkozta egy 2004-es interjúban a Vogue-nak, ami jól illusztrálja, hogyan állt a Chanel nagy múltjához: nem hagyta, hogy a név elhomályosítsa ítéletét, és bátran, a márka lényegét és erősségeit ismerve megújította a kissé befulladt stílust. Az eredmény pedig: máig a világ elitjének kedvenc márkája a Chanel. Így például Katalin hercegné is rengetegszer visel Lagerfeld-ruhákat.

Vilmos és Katalin érkezése Charlottetownban. Fotó: Paul Darrow/ AFP

És Lily Allen is Chanelre esküszik.

Karl Lagerfeld és Lily Allen a Chanel Ready to Wear 2011/2012-es őszi-téli kollekciójának bemutatóján a Párizsi Divathéten. Fotó: Stephane Cardinale/Corbis via Getty Images

A Chloénak még karrierje elején, 1964-ben kezdett tervezni, de ez az együttműködés is hosszú életűnek bizonyult: a lenti fotó egy 2009-es bemutatóról származik.

Fotó: Eric Feferberg / AFP

Lagerfeld filmek jelmeztervezőjeként is tevékenykedett: tizenhat film jelmezeiért felelt karrierje során, köztük az 1987 -as Babette lakomájában, mely 1988-ban elhozta Dániának a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját.

Babette lakomája, benne Birgitte Federspiel, Stephane Audran és Bodil Kjer. Fotó: Orion Pictures Corp

Lagerfeld nemcsak  másoknak kreált ikonikus szetteket, saját megjelenése is ezer közül felismerhető volt. Hogy emblematikus stílusát megőrizhesse, 2001-ben személyre szabott diétával több mint negyven kilót fogyott, elmondása szerint azért, hogy beleférjen a kedvenc tervezője, Hedi Slimane tervezte öltönyökbe. A diétából aztán természetesen könyv is lett, amivel körbekampányolta a sajtót, kiemelve, hogy szerinte a divat a legegészségesebb indok, amiért érdemes lefogyni.

Lagerfeld 2016-ban. Fotó: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

A Chanel az utóbbi években sem lett kevésbé bátor Lagerfeld keze alatt. Az egyik legemlékezetesebb alkotása a hulahoppstrandtáska, amit a 2013-as Chanel-show-n láthatott először a nagyérdemű. Bizarr, de fergeteges. Egyébként a Chanel ma ismert logója is Lagerfeldnek köszönhetően lett a márka dizájnelemeinek része, korábban nem szerepelt anyagmintaként vagy dekorelemként.

A Chanel Spring / Summer 2013-as tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján. Fotó: Antonio de Moraes Barros Filho/WireImage

Természetesen nem csak a bir királyi család szereti a Chanel ruháit: bár számos érzéketlen, vagy simán csak átgondolatlan divatbakija mellett azért Melania Trumpnak is van számos jól sikerült öltözéke, nem egyet Lagerfeldnek köszönhet, például ezt a tökéletesen first ladys kosztümöt, amelyben Izrael miniszterelnökével találkozott.

Fotó: Andrew Harrer-Pool/Getty Images

Kiemelt kép: Peter White/Getty Images