Jól átgondolták: lefejlesztettek egy digitális iskolai naplót, most a négyszereséért bővítik

Ráadásul több iskolában még az alapprogramot is csak módjával használják.

Van egy KRÉTA nevű digitális iskolai napló, amit pár hónappal ezelőtt üzemeltek be az iskolákban, az állam 900 millió forintot fizetett ennek a lefejlesztéséért. Ráadásul nincsenek elájulva ettől sokan az iskolák vezetői közül, legalábbis ilyen kép alakulhat ki a Népszava által megkérdezettek véleménye alapján. Most pedig ennek a KRÉTÁ-nak a kiegészítéséért (szoftver+szolgáltatáscsomag) négyszer ennyi pénzt fizet az állam – írja a lap. Mondani sem kell, ugyanaz a cégcsoport nyerte el a zsíros megbízást, amelyik az alapcsomagot fejlesztette le, és amelyik amúgy állami közbeszerzéseken meglehetősen jól szerepel az eKréta Informatikai Zrt. és a Rufusz Informatikai Zrt., mindkettő Fauszt Zoltánhoz köthető.

Azzal indokolja az iskolák felett álló Klebelsberg Központ az újabb beszerzést, hogy haladni szeretne a korral, és fontosnak tartják, hogy a szülők, diákok minél szélesebb körben jussanak hozzá az oktatási tevékenység során, részükre létrejövő információkhoz, bővíteni szeretnék az elektronikusan intézhető ügyek körét.

Pedig sok iskolában a jó ideje létező e-naplóval nagyon is jól elvannak. Az egyik, Budapest melletti agglomerációs város egyik gimnáziumának igazgatója elmondta a lapnak, hogy náluk még át sem álltak teljesen a KRÉTÁ-ra, csak ott, ahol nagyon muszáj (oktatói-hallgatói létszámadatok), mert nagyon jól bevált a saját elektronikus rendszerük.

Az iskolaigazgatókat tömörítő Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke szerint a pénzügyi és személyzeti adatok most is könnyedén elérhetőek a tankerületek számára. Mint mondja, a szülők is hozzáférnek az e-naplókhoz, és minden másról tájékozódhatnak a KRÉTÁ-ban, írja a Népszava. Úgyhogy feleslegesnek tartja ilyen drágán fejleszteni, bővíteni a digitális iskolai napló rendszerét.