Külföldön is imádják Szabó Magdát

Nem újdonság, de mindig jó ezt hallani.

Az év végéhez közeledve egyre több listás anyagot olvashatunk az év legjobb filmjeiről, sorozatairól és könyveiről. Bár nem újdonság, hogy a tíz éve meghalt és 100 éve született Szabó Magdának Magyarországon túl is óriási a sikere, azért ezt jó újra és újra hallani. Most a Vox szedte össze, hogy az újságíróik milyen könyveket szerettek, és egyből másodikként ott szerepel a listában Szabó Magda Pilátus című kötete Az ajtó ajánlásával együtt, amit korábban már felkapott a külföldi sajtó.

Ha csak egy fordítást (külföldi könyvet – a szerk.) tudunk befogadni, az legyen Az ajtó […] de a korábbi Pilátus talán még erősebb. Sokkal erősebb kérdést tesz fel, mint valaha: mi az idősebbek helye a modern társadalomban?

10 lecke az életről, amit a 100 éve született Szabó Magda tanított nekünk
100 éve, 1917. október 5-én született meg Szabó Magda – eddig a száraz életrajz. Mert ő aztán megérdemli az élő, lüktető szöveget főhajtásként, itt van tíz szövegrész tőle magától.

A fikciós regények listáján helyet kapott még egy 2016-os kötet, Helen Oyeyemi, What Is Not Yours Is Not Yours című könyve, ami rövid történeteket fűz össze, és tiltott helyekre kalauzol bennünket, illetve a már fesztiváloztatott Szólíts a neveden könyv-verziója, ami nálunk február 8-án kerül a mozikba. Érdemes elolvasni a könyvet és a kritikánkat is, az egekbe dicsérik a filmadaptációt.

Liliomtipró melegekről szól az év legszebb romantikus filmje
A már most Oscar-esélyesként emlegetett Szólíts a neveden a homoszexualitás helyett a szerelmet ünnepli.