Belga és osztrák filmfesztiválon nyert újabb díjakat az 1945

A Waterloo-i történelmi filmek seregszemléjén és a bécsi zsidó filmek mustráján is kitüntették Török Ferenc alkotását.
Kapcsolódó cikkek

Miami, Berlin, Washington, Jeruzsálem, San Francisco, Freistadt, Vlissingen és Temesvár után újabb két nemzetközi filmfesztiválon díjazták Török Ferenc legutóbbi rendezését – írja közleményében a Filmalap.

Az 1945  kapta a bécsi zsidó film fesztivál (Jüdisches Filmfestival Wien) közönségdíját a hétvégén. Az 55 alkotást felvonultató kéthetes nemzetközi rendezvénynek a magyar alkotás volt a nyitófilmje. Vasárnap este pedig a belgiumi Waterlooban idén ötödik alkalommal megrendezett történelmi filmek fesztiválján (Waterloo Historical Film Festival) a kritikusok zsűrije a legjobb film díjával méltatta a magyar alkotást.

A film 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának adaptációja rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket.

A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

Üdvözlet a bűntudat gázkamráiból
A világháború úgy megforgatta az embereket a mocsokban, hogy ma is érezni a szagát, azon frissiben pedig még erősebb volt. Török Ferenc 1945 című filmje briliáns alkotás.

Az 1945 világszerte kiemelkedő siker a filmfesztiválokon: közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanic-on is. Meghívta programjába a nagy presztízsű Edinburgh-i és a jeruzsálemi filmfesztivál is, utóbbin a Yad Vashem Intézet díjával tüntették ki, San Franciscóban a kritikusok díját és a közönségdíjat is elnyerte. A freistadti mustrán a legjobb játékfilm díját kapta, a Temesváron megrendezett közép- és kelet európai filmszemlén a fődíjjal jutalmazták, és legutóbb a hollandiai Vlissingen fesztiváljáról hozta el a fődíjat.

Török Ferenc filmjét április óta a hazai mozikban 35 ezren nézték meg, és továbbra is műsoron van.

Kiemelt kép: Katapult Film