Ha szereti az irodalmat, ott a helye a Margó fesztiválon

Jövő héten immár tizedszerre, hetven új kötettel, könyvvásárral, izgalmas külföldi írókkal és magyar sztárszerzőkkel rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált.

Jövő héten immár tizedszerre, hetven új kötettel és könyvvásárral rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, amelyen izgalmas külföldi íróvendégek és magyar sztárszerzők is fellépnek a Kazinczy utcai Teslában október 19-22. között.

Parti Nagy Lajos, Grecsó Krisztián, Szécsi Noémi, Al Ghaoui Hesna, Szentesi Éva, valamint a 24-hu-n rendszeresen publikáló Gerlóczy Márton és Karafiáth Orsolya is a Margón mutatja be új könyvét, de nem csupán emiatt érdemes ellátogatni a négy napon át tartó rendezvényre, hiszen megannyi izaglmas program mellett fellép itt például az interjút csak nagy ritkán vállaló Krasznahorkai László, vagy napjaink legnépszerűbb humoristája, az irodalmi paródiás könyvet megjelentető Bödőcs Tibor is.

Mivel az őszi Margó már hagyományosan a kortárs külföldi szerzők meghívására is fókuszál, könyvbemutató esteket szerveznek többek között az orosz Jurij Poljakovnak, a Nemzetközi Man Booker-díj ötös listáján szerepelt dán Dorthe Norsnak, az izraeli Zeruja Salevnek és a cseh Jaroslav Rudisnak is.

Kipipálni a karácsonyt

Lesz persze idén is könyvvásár, így az ünnepek előtti tumultust kikerülendő célszerű akár már a karácsonyi ajándékokra is gondolni, hiszen a legújabb kötetek is jelentős, 20-50%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg huszonhat kiadó standján. Sőt, az összes bemutatott új kötetet, a Margó Facebook-oldalán induló játékban, meg is lehet nyerni.

Koncertek, előadások, pacal

A fesztivál folyamatosan keresi az utakat az irodalom újfajta közvetítéseihez: a Zeitgeist Masterclass nevet viselő programon például a Viszkis néven ismert Ambrus Attila, valamint Pajor Tamás és Peer Krisztián beszélgetnek arról, hogy mindegyikük volt már fent is, lent is, mégis képesek voltak újraértelmezni önmagukat, majd újrakezdeni pályájukat. De hallgathatunk beszélgetést az LSD-ről, a vegetáriánus életformáról, a skandináv krimiről vagy a kiskamasz irodalomról is.

Lesznek akusztikus koncertek napközben, este pedig költők és zenészek különleges együttes előadásai. A Mészöly Miklós-Polcz Alaine házaspár 52 év alatt született leveleiből készül előadás a Kortalan Kortárs színházi csapatáva, emellett Cserna-Szabó András pacalt főz a Tesla udvarán, a Tudósok szabadegyetemi előadást tart Bukowskiról, a 24.-hu-n rendszeresen publikáló Karafiáth Orsolya fúvósokkal lép fel.

Családi programok és a legjobb elsőkönyves

A Margón hétvégén délelőtt a gyerekek kerülnek a középpontba: Farkas Róbert egy csillagász segítségével az univerzumról mesél nekik, megnézhetik a Lengemeséket Berg Judittal vagy a Kuflikról szóló előadást, de jógázhatnak, sakkozhatnak is.

A regényrészletek és a versek színészek tolmácsolásában hangzanak majd el.

A fesztivál záróestjén adják át a legjobb elsőkönyvesnek járó Margó-díjat: a legelső díjazott Totth Benedek Holtverseny című könyvének angol és francia kiadásai nemrégiben jelentek meg, a szerző második könyve a fesztiválon mutatkozik be. Az idei jelöltek között ott van 24.hu szerkesztője, Pető Péter is Leshatár című művével. Szintén vasárnap este adják át a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is. A programot Budapest Főváros Önkormányzata olyan fiatalok támogatására hívta életre, akik kreatív, innovatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak Budapest kulturális életében.

Pár szó az érkező külföldi szerzőkről

A Margó Fesztivál összes programja ingyenes, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A teljes program elérhető a fesztivál honlapján.

A 24.hu a Margó Fesztivál médiatámogatója.