Így épült fel a legendás tévéműsor, a Delta főcíme

Az 1964-ben indult ismeretterjesztő programot közel ötven éven át láthattuk a tévéképernyőn. De milyen képeket láthattunk az egész generáció emlékezetébe mélyen beégett főcímben?
Kapcsolódó cikkek

A nyugati világ tudományos eredményeit a szocialista blokkban bemutató műsorok legnagyobbika, az 1965-1996 közt Kudlik Júlia által vezetett műsor zenéjét álmunkból felébresztve is felismernénk, a nyitó képsorokról azonban a legtöbben kevesett tudnak, pedig a Szuhay-Havas Ervin által válogatott, Nagy pillanatok – nagy felfedezések című műsorából átmentett képsorok a kor legfontosabb tudományos és emberi eredményeit villantják fel.

Ezek a következők:

Az aláfestő zene sem kevésbé fontos, hiszen a kor sci-fijeibe illő dallam az elektronikus zene egyik úttörője: a Philips kutatólaboratóriumának két munkatársa, Tom Dissevelt és Kid Baltan (The Electrosonics) által írt Song of the Second Moon, ami még néhány évvel a szintetizátorok megjelenése előtt, így minden egyes hangeffektet sokkal nehezebben hoztak létre, mint az elektronikus zenei úttörőiként ismert zenészek:

A művet egyébként a Magyar Rádió technikai rendezője találta meg egy általa Csehszlovákiából hozott lemezen:

Fotó: Rádió és Televízió Újság/Fortepan/56546