100 éves az utolsó nagy színészlegenda, Kirk Douglas

Kirk Douglas nemcsak megélte, de közel is volt a 20. század sorsfordító eseményeinél, legyen szó az első és a második világháborúról, a nagy gazdasági világválságról, a hidegháború éveiről vagy a szeptember 11-i terrortámadásról. 100 év, amit ráadásul az egyik legmenőbb amerikai színészként töltött.
Kapcsolódó cikkek

Az állán található mély vágatáról hamar megjegyezhető, megnyerő fizimiskájú Kirk Douglas ma 100 éve, 1916. december 9-én született fehérorosz bevándorlók gyermekeként a New York állambeli Amszterdamban, Iszur Danyielovics Gyemszkij néven.

Mielőtt a színészi pályát választotta, közel 40 munkát próbált ki, majd végül bevonult katonának, akkor változtatta nevét Kirk Douglas-re. Miután egy sérülés miatt le kellett szerelnie, első filmszerepét egy Eugene O’Neill darab filmes adaptációjában a Martha Ivers furcsa szerelmében alakította, Rosalind Russell oldalán, 1946-ban.

1950-ben kapta első Oscar-jelölését A bajnokban nyújtott alakításáért, amelyben egy ökölvívót játszott. Ugyanebben az évben játszott a Fiatalember trombitával című filmben is, a szerep kedvéért pedig megtanult trombitán játszani.

Máig az 1960-as Spartacus címszereplőjével azonosítják, ez a leghíresebb szerepe.

Douglas egész életét végigkísérte a baráti versengés kortársával, Burt Lancasterrel. Az urak dolgoztak együtt is, egyebek mellett olyan filmeket forgattak közösen, mint a Hét májusi nap és a Kemény fickók.

Részletek »

A színész amellett, hogy kétszer házasodott, és általában is kellőképpen teljes életet élt, még arra is volt ideje, hogy szárba szökkentsen egy igazi hollywoodi dinasztiát: négy fia közül Joel producer és gyártásvezető, egyebek mellett a Száll a kakukk fészkére című klasszikusban is dolgozott, amelyért testvére, Michael Oscart is kapott. Kirk Douglas két fiatalabb fia, Peter és Eric is a szórakoztatóiparban helyezkedett el: a 2004-ben elhunyt Eric szintén filmszínész volt, Peter producerként Emmyt is nyert. Az alábbi képen Michaellel és Joellel látható.

Legidősebb fiát, Michaelt pedig pláne nem kell bemutatni. Michael Douglas kilépve apja árnyékából saját jogán is sikeres színész és producer lett, két Oscart nyert (Száll a kakukk fészkére, Tőzsdecápák), három Golden Globe-ja van.

2003-ban a Douglas-klán három generációja jött össze egy közös munkára, hogy elkészítsék a Túl nagy család című mozit, melyben Kirk, Michael, és annak fia, Cameron együtt szerepelt.

Az említett Cameron Michael Douglasnek még az első, bizonyos Diandra M. Lukerrel kötött házasságából született. A pár 2000-ben vált el, hogy Michael összeházasodjon Catherine Zeta-Jonesszal, ilyen formán Kirk Douglas immáron menye személyében újabb hollywoodi hírességet köszönthetett a családban.

Egy 1991-ben történt halálközeli élmény hatására Kirk Douglas megtért, és gyakorolni kezdte a zsidó vallást, amiben egyébként felnevelkedett. 2000-ben a Siratófalhoz is elment imádkozni.

1996-ban Douglas súlyos agyvérzésen esett át, ami beszédkészségét is meggyengítette. Később könyvet is írt az esetről.

Fotók: Getty Images