Chewbacca eredeti hangja sem lett volna rosszabb a wookie-üvöltésnél

A szereplőt alakító Peter Mayhew osztotta meg azt a videót, amelyből kiderül, milyen volt Chewie hangja az átszinkronizálás előtt.
Kapcsolódó cikkek

Chewbacca kinézetével és hangjával kapcsolatban rengeteg pletyka terjeng, az egyik legmeglepőbb például az, hogy fizimiskája George R.R. Martinnak köszönhető. Ugyanis a Trónok harca atyjának 1975-ben megjelentett And Seven Times Never Killed a Man című írásához illusztrációt is gyártottak, John Shoenherr munkájáról pedig Lucas azt hitte, a 30-as években készült, ezért megmutatta őket a zseniális Ralph McQuarrie-nak, hogy ezek alapján inspirálódjon.

A wookie nyelv létrehozásában állítólag oroszlán, fóka, borz, rozmár és főleg medve hangok segítettek. Főleg utóbbi dominált, mert a Chewbacca-maszkkal nem lehetett rendes artikulált mondatokat elmondani, ezért olyan hangot akartak a készítők, amik megfelelnek ennek a szájmozgásnak. A medve lett a befutó, mert ők a torkukban formálják a hangokat és baromira nem artikulálnak.

Most viszont újabb titokra derült fény!

Amikor Peter Mayhew megformálta karakterét, kénytelen volt normálisan beszélni, hogy úgy tűnjön, a szereplők valóban értik, mit mond. Az alábbi kiváló videó mutatja meg, miként zajlott az a jelenet, amikor Chewie épp a Millennium Falcont szerelgette a lázadók bázisán, s közben Han Soloval társalgott. A beszéd nyomokban angolt tartalmaz, de azért inkább halandzsa, és ha elhesegetjük a nosztalgia rózsaszín fátylát, be kell ismernünk, nem is rossz: