Rövidesen ingyen nézheted Kelet-Európa legklasszabb filmjeit

Közeleg az Ukrán Filmhét, amelyen több díjnyertes alkotás mellett egy Oscar-esélyes produkció is látható lesz.

Ukrán Filmhét kezdődik november 6-án az Urániában, kortárs és klasszikus ukrán filmekkel. A filmhéten változatos műfaji kínálattal találkozhatnak a nézők; a nemzetközi díjakat is begyűjtő filmek között található dráma, vígjáték és történelmi film is. Az ingyenes filmfesztivál apropóját az ukrán-magyar diplomáciai kapcsolatok 25. évfordulója adja. A filmek megtekintése ingyenes. Azokat eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

A reménytelenség és a nyomorúság olyan érzések, melyek ukrán emberek sokaságát kényszerítik rá arra, hogy külföldön, családjuktól távol kelljen dolgozniuk. Ez a központi kérdése a rendezvény nyitófilmjének, A vadgalamb fészke című drámának is. 2016 Legjobb Ukrán filmje november 6-án tekinthető meg. A vetítés után Taras Tkachenko rendezővel is találkozhatnak a nézők.

A Nagymamám, Fanni Kaplan egy történelmi dráma, melynek középpontjában egy kevéssé ismert szerelmi történet áll Fanni Kaplan és Dmitriy között. Dmitriy annak a Vladimir Iljics Leninnek a testvére, akit Fanni megpróbált megölni 1918-ban. A lebilincselő történetet november 7-én láthatják a nézők.

A filmvetítések többsége után szintén lesz lehetőség a rendezőktől kérdezni, így a Mostantól szeretni foglak című romantikus vígjáték alkotójától is. A november 9-én vászonra kerülő mozi a férfiak és a nők közötti kapcsolatok sokszínűségét mutatja be, szerelmi csavarokkal. A film főszereplője Ukrajna ismert színésze, Bohdan Benyuk.

Az ukrán seriffek című, Oscar-díjra is pályázó dokumentumfilmet november 11-én, pénteken tűzi műsorra az Uránia. Roman Bondurchuk rendező alkotásában egy távoli ukrán faluban két férfi veszi át a rendfenntartó szerepét: rendőri és szociális munkás feladatokat látnak el, családi vitákat oldanak meg, szomszédviszályokat szüntetnek meg. A dokumentumfilm két tucatnál is több nemzetközi fesztiválon bizonyított, legutóbb elnyerte a Docs Against Gravity lengyel filmfesztivál nagydíját.

Az Ukrán Filmhéten az ukrán filmes szakma jeles képviselő mellett részt vesz Philip Illienko, az Ukrán Állami Filmügynökség elnöke és nagykövete is.