Összeállt az idei Friss Hús rövidfilmfesztivál programja

Közeledik a nagy várakozással övezett 4. Friss Hús, amelynek programját nemzetközi és magyar rövidfilmek fogják alkotni.

A március 30. és április 3. között rendezik meg a 4. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, melynek programját 2014. január után készült nemzetközi és magyar rövidfilmekből állították össze. A nemzetközi versenyprogram három blokkjának válogatásában olyan filmek szerepelnek majd, mint az idén februárban Oscar díjat nyert Stutterer (Dadogó) vagy a legutóbbi Európa Filmdíj győztese, a horvát Picnic (Piknik) című film, de bekerültek a válogatásba olyan alkotások is, amelyek a Sundance, a Berlinale vagy a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjaiban versenyeztek.

A magyar programba összesen 30 filmet válogattak be. A magyar közönség a Friss Húson láthatja először Bucsi Réka új, LOVE című animációs filmjét, amelynek világpremierje a Berlinalén volt, és a napokban az egyik legrangosabb amerikai fesztiválon, az SXSW-n vetítik. A korábbi rövidfilmjeivel nagy sikereket arató Kárpáti György Mór Gólyatábor című munkája szintén a Friss Húson mutatkozik be, csakúgy mint Fabricius Gábor új filmje, a Dialogue.

Emellett számos figyelemre méltó alkotás került a versenyprogramba a hazai filmes oktatási intézményekből (Budapest Metropolitan Egyetem, ELTE, MOME, SZFE), valamint a Média Mecenatúra által támogatott filmek is megjelenési felületet kapnak.

A tavalyi Friss Húson bevezetett programszerkesztési koncepciónak megfelelően az animációs és az élő szereplős filmek idén is közös blokkokban, de külön kategóriában versenyeznek. A fesztivál záróünnepségén három fődíjat osztanak ki: a legjobb magyar élő szereplős, a legjobb magyar animációs, és a legjobb nemzetközi élő szereplős/animációs filmnek járó díjat.

Magyar versenyfilmek

Magyar versenyfilmek I.

Magyar versenyfilmek II.

Magyar versenyfilmek III.

Magyar versenyfilmek IV.

Magyar versenyfilmek V.

Magyar versenyfilmek VI.

Nemzetközi versenyfilmek

Nemzetközi versenyfilmek I.

Nemzetközi versenyfilmek II.

Nemzetközi versenyfilmek III.

Forrás: Daazo