Denevéremberek és unikornisok a Holdon – száznyolcvan éve volt a Nagy Hold-átverés

A New York-i Sun nevű napilapot a szárnyas holdlakókról és unikornis cimboráikról írt kezdeti cikksorozata tette olyan népszerűvé, hogy több, mint száz éven át népszerű tudott maradni.
Kapcsolódó cikkek

1835. augusztus 25. egy egészen átlagos, kissé szeles keddként indult a New York-iak számára, de a Sun aznapi száma hamarosan mindent megváltoztatott. A négy nappal korábban már beharagozott óriási felfedezés, amelyet a kor egyik legnagyobb csillagásza, Sir John Herschel állítólag egy edinburgh-i tudományos lapban jelentett be, végre megjelent a lapban, ezzel pedig megszületett az első nagy sztori a tömegmédia történetében.

Fotó: Hoaxes

A cikk szerint az épp a Jóreménység fokánál tartózkodó Herschel egy csillagvizsgálóból vizsgálta a déli eget, amikor kíváncsiságból a Holdra irányította a forradalmian új felépítésű teleszkópot. Csodálkozása leírhatatlan volt, hiszen az égitest felületén előbb óceánokat, fákat és öblöket, a szárazföldet közelebbről megfigyelve pedig bölényeket, kétlábú, farok nélküli hódokat, kecskéket, unikornisokat, sőt, Vesperitilio-homónak elnevezett, denevérszárnyas emberalakokat látott.

Fotó: Wikimedia Commons

A hír azonnal végigszáguldott az Egyesült Államokon, eljutott Európába (ahol rengetegszer újraközölték, még önálló füzetekben is), majd Herschelhez is, aki természetesen tagadta, hogy ő írta volna a cikket, de addigra a hat részben, egymást követő napokon megjelent leírás már kellően megnövelte a példányszámot, amin a csillagász véleménye sem tudott nagy mértékben változtatni.

A történet

A hat részes cikksorozat nem igazán fűzhető fel egy történetfolyamra, az olvasó figyelmét mindössze az egymás után leírt, egyre elképesztőbb és hihetetlenebb “felfedezésekkel” tartotta fenn, kihasználva a kor emberének vágyát a furcsa, természetfeletti, vagy épp a mindennapoktól elrugaszkodó történetek iránt.

Fotó: Wikimedia Commons

Az első rész még nem igazán tért ki arra, hogy a Holdon életnek bármiféle nyoma lenne, de megemlékezik a 24 láb (7.3 m, ezt a méretet a valóságban csak 1993-ban sikerült átlépni, és a hetvenes évek során megközelíteni) átmérőjű teleszkóp sosem látott nagyítási képességéről, amellyel akár a Holdon szálló rovarok is láthatóvá válnak, ha egyáltalán léteznek. A történet szerint a hihetetlen nagyítás nem egyedül a hatalmas méretnek, hanem a speciális, második lencsének, a “hidro-oxigén mikroszkópnak” köszönhető, amely tovább képes nagyítani, sőt, vászonra vetíteni a bejövő tűéles képet. A szerző magát Dr. Andrew Grantként mutatja be, majd azt állítja, hogy a neves csillagász útitársa.

Fotó: Wikimedia Commons

A második részben végre elkezdődik a túra: Herschel egy bazaltsziklára figyel fel, melyen egy sötétvörös virág nyílik. Hamarosan nem csak a növényvilág, hanem az állatvilág jelenléte is biztossá válik, ugyanis a megfigyelt területen több csordányi, bivalyra hasonlító négylábú vonul át, a legközelebbi öbölben pedig felbukkan egy gömbszerű vízi lény, amely nagy sebességgel átgurul a köves partszakaszon.

Fotó: Hoaxes

A harmadik írás kezdetben a geológiai formákat mutatja be (kialudt vulkánok, ovális hegyek), de azt is megtudjuk, hogy a beszámoló írásának pillanatáig 38 fa-, 76 növény-, öt tojásrakó és kilenc emlősfajt fedezett fel, de ezeket persze nem írja le részletesen. Az első intelligens fajról, a két lábon járó, farok nélküli hódról is itt értesülünk, akik a kezükben altatják a kicsinyeiket, a földi bennszülöttekénél jóval masszívabb kunyhókban élnek, és még a tüzet is ismerik, hiszen füst száll fel az épületeikből.

Fotó: Smithsonian Libraries

A következő napon végre elérkezünk a csúcsponthoz: a tudósok emberszerű teremtményekre lesznek figyelmesek egy vörös hegyek által közrefogott völgyben, amint a Rubinvörös Kolosszeumnak neveznek el. A lényeket rövid, fényes, rézszínű szőr fedi, arcbőrük sárgás, hátukon pedig egy pár szárny feszül. A Vespertilio-homo nevet kapó lények létezését persze az olvasók egy része már nem tudta megemészteni, így a szkeptikusokat megnyugtatandó a szerző a következő epizódban különböző felekezetű lelkészek és papok megerősítését ígéri, akik március folyamán titokban meglátogatták a csillagvizsgálót, saját szemükkel megbizonyosodva a lények létezéséről.

Fotó: Wikimedia Commons

Azt hihetnénk, hogy a történet ennél tovább már nem fajulhat, hiszen bebizonyosodott a holdi élet, sőt, civilizáció létezése, de a szerző az ötödik napon még tovább ment egy Zafírtemplomnak elnevezett, zafírlapokból épült, elhagyatott templom bemutatásával, amelynek a teteje sárgás fémből készült, és egy rézgömbre felcsapó lángnyelvekre emlékeztetett. De vajon mit jelent a lángokkal körülvett gömb? A saját világukkal korábban megtörtént szörnyűséget, vagy előrevetíti a Föld pusztulását? – teszik fel a kérdést a felfedezők, de mivel spekulációkba nem szeretnének bocsátkozni, inkább nem válaszolják meg azt.

Fotó: Wikimedia Commons

A záróepizódból kiderül, hogy a már említett zafírtemplom körül nagyobb termetű, sötétebb szőrű denevéremberek élnek, akik “a fajnak minden tekintetben fejlettebb változatai”, valamint a szerző konstatálja, hogy a megfigyelések során egy alkalommal sem láttak harcot vagy erőszakot, tehát minden teremtmény békében él egymás mellett egy ideális környezetben.

Fotó: Smithsonian Libraries

Sajnos a megfigyelések, és ezáltal a leírások is hirtelen véget értek, mert napi munkájuk végeztével a teleszkópot a Holdra irányítva felejtették, így annak óriási lencséje elegendő napfényt gyűjtött és irányított a csillagvizsgálóra ahhoz, hogy tűz üssön ki. A károkat ugyan egy hét alatt sikerült helyrehozni, de a Hold már nem volt olyan jól látható, mint előtte. Dr. Grant még megemlékezik egy következő hónapban tett megfigyelésről, mely során a denevéremberek még felsőbb rendű faját fedezte fel, de azon a tényen kívül, hogy majdnem olyan gyönyörűek voltak, mint a híres festők által festett angyalok, semmi mást nem tudhattunk meg róluk.

Na de mi fán terem ez a Sun?

A három nagy new york-i lap (The New York Times, New York Herald Tribune, The Sun) közül a legkonzervatívabb, a Sun több tekintetben is nagy újító volt a médiában: ez a lap volt az első, amelyben bűnesetek és hétköznapi események (házasság, válás, halál) is helyet kaptak, sőt, az újságírókat első alkalommal itt küldték el, hogy saját anyagokat hozzanak létre, ne pedig a beküldött és a konkurenciától átemelt hírek alkossák a számok gerincét. Saját néven 1950-ig működtek, majd a cég egyesült a New York World-Telegrammal.

Richard Adams Locke

A Hold-átverés szerzőjének kiléte a nyilvánosság előtt sosem derült ki, de a legvalószínűbb, hogy egy, a lapnál dolgozó brit, Richard Adams Locke munkája tette halhatatlanná a lap nevét, és sokat tett hozzá az olvasottság óriási mértékű növekedéséhez. Locke-nak nem csak az volt a célja, hogy növelje a példányszámot, de görbe tükröt is akart mutatni az 1830-as években heti rendszerességgel felbukkanó eszement csillagászati elméleteknek, amelyeknek jó része a keresztény filozófusként ismert, elképzelhetetlen népszerűséggel rendelkező skót Thomas Dick tiszteletestől származott. Dick azzal vált ismertté, hogy rejtélyes módon kiszámolta a Naprendszerben összes lakójának számát (21,9 trillió), ebből pedig kikövetkeztette, hogy a Holdon 4,2 milliárdnyian élnek.

A lap egyébként hivatalosan sosem ismerte el, hogy az elmélet fikció.