Gyászolt a moszkvai művészvilág – elbúcsúztak Jurij Ljubimovtól

A felesége révén magyar állampolgársággal is rendelkező színházi rendezőtől nem élete legfontosabb helyszínén, az általa alapított legendás Tagankában, hanem Vahtangov Színházban ravatalozták fel, ahová sorban özönlöttek az emberek, hogy leróják kegyeletüket.
Kapcsolódó cikkek

A világhírű színházi szakembert a Moszkva központjában, a híres régi Arbat nevű utcában álló Vahtangov Színházban ravatalozták fel, ahol 1946-tól színészként dolgozott, majd 1959-ben első rendezésére is ott kapott lehetőséget. Ugyanott rendezte 2012-ben Dosztojevszkij Ördögök című művét. “Jelképes és felemelő, hogy innen indult utolsó útjára is” – mondta az MTI-nek Jevgenyij Karelszkih, a Vahtangov színésze. “Csak egyszer, a Dosztojevszkij-műben dolgoztam vele és azt kell mondanom, hogy korántsem volt egyszerű. Kemény ember volt, de nagyon izgalmas volt a munka vele” – tette hozzá.

Katalin és Péter állt a koporsó mellett

A Vahtangov Színházban egymást váltották a hírességek: orosz politikusok, közéleti személyiségek, köztük Alekszandr Szolzsenyicin orosz író felesége, valamint ismert orosz színészek is lerótták kegyeletüket. Bárki bemehetett a színházba, hogy a színpadon elhelyezett nyitott koporsó mellett elhelyezze a tisztelet virágait, valamint részvétet nyilvánítson Ljubimov magyar feleségének, Koncz Katalinnak és fiuknak, Péternek.

A búcsúztató közép-európai idő szerint 8 órakor kezdődött, de még fél 12-kor is több száz ember várt türelmesen arra, hogy bejuthasson az épületbe. “Nagyon szerettük, minden darabját láttuk a Tagankában. Mi ott éltünk, ott is születtünk a Taganka városnegyedben, szerintünk a színház és Ljubimov elválaszthatatlan egységet alkot ma is ” – mondta egy idős nő. A hosszú sorban ott állt egy Vlagyimir Viszockijra rendkívül hasonlító fiatalember, mint kiderült, valóban rokona a világhírű orosz színésznek és énekesnek. Vitalijként mutatkozott be és elmondta, hogy Jurij Ljubimov, akit ő a világ legzseniálisabb rendezőjének tart, fiaként szerette Viszockijt és új életet lehelt a színészbe annak idején, amikor együtt dolgoztak a Tagankában.

A Vahtangov színházban megjelent Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter is, aki, miután lerótta a kegyeletét, azt nyilatkozta: kezdeményezni fogja az orosz főváros vezetőjénél, nevezzenek el utcát Jurij Ljubimovról Moszkvában.

Átnevezhetik a Tagankát

Rimasz Tuminasz rendező, a Vahtangov színház művészeti igazgatója ugyanakkor arról számolt be az MTI-nek, hogy ő azt az elképzelést támogatja: a Taganka színház is Ljubimov nevét viselje. Azt mondta, hogy ezzel szeretnék levenni a fájdalmat és terhet a neves orosz rendező által 1964-ben alapított híres moszkvai színház jelenlegi, fiatal társulatáról, amely 2011 óta nehezül a teátrumra, amikor Jurij Ljubimov szakított a társulattal.

A rendező 2011-ben mondott búcsút a Tagankának a színészekkel kialakult ellentétek miatt. Tavaly a színészek egy csoportja hiába kért tőle bocsánatot és hiába hívták őt vissza a színházba, Jurij Ljubimov már nem tért oda vissza. Most végső búcsút vettek Jurij Ljubimovtól a Taganka színészei, munkatársai is. Hatalmas koszorúval búcsúztak mesterükként tisztelt volt vezetőjüktől.

Jurij Ljubimov vasárnap hunyt el 97 éves korában. A magyar állampolgársággal is rendelkező színházi szakembert búcsúztatását követően a moszkvai Donszkoj kolostor melletti temetőben temették el, ott, ahol a szülei is nyugszanak.

Címkék: meghalteltemették