Megkorbácsoltatnák az iráni színésznőt egy nyilvános puszi miatt

Arcon puszilta a cannes-i fesztivál igazgatóját a vörös szőnyegen, Leila Hatami. Hazájában kitört a botrány.
Kapcsolódó cikkek

A kamerák és fényképezőgépek kereszttüzében, arcra adott puszikkal üdvözölte Gilles Jacobot, a filmfesztivál nyolcvanhárom éves igazgatóját Leila Hatami, iráni színésznő Cannes-ban. Hazájában a hivatalos szervek rögtön azzal reagáltak, hogy a színésznő tettével rossz képet fest az iráni nők erkölcseiről a világ előtt.

Az iszlám vallási törvényeket szigorúan betartató Iráni Forradalmi Gárdához tartozó egyik diákcsoport, a Hizbullah Students pedig egészen odáig ment, hogy a sajtóban felszólították a hatóságokat, hogy viselkedése miatt, nyilvánosan korbácsoltassák meg a színésznőt a viselkedéséért, amint hazatért a Franciaországból. Legalább ötven ütést tartanának méltányosnak a puszikért- írja a Telegraph.

Leila Hatami korábban számos díjat és elismerést nyert Asghar Farhadi, Nader és Simin – Egy elválás története című filmjében nyújtott alakításáért. Idén, a nemzetköz zsűri tagjaként vett részt a fesztiválon.

A felhívás a színésznő megkorbácsolására szinte egy időben történt azzal, hogy az iráni hatóságok őrizetbe vettek öt teheráni fiatalt, mert egy internetre feltöltött videóban, színes ruhákban, boldogan táncoltak, Pharrel Williams Happy című slágerére.