Kerényi az „égvilágon semmihez nem ért”

A Klubrádióban osztotta Koltai Tamás színikritikus a buzizó miniszterelnöki megbízottat.

Koltai Tamás színikritikus lett a következő, aki kiosztotta a buzizáson kapott Kerényi Imrét. Idézzük fel a történteket: a miniszterelnöki megbízott egy, a Belvárosi Szalonban megesett beszélgetésen nemrég azt mondta:

„…én a magam részéről nagyon bízom abban, hogy Vidnyánszky úr meg fogja tenni, amit megkövetel tőle a haza. (…) meg fogja csinálni a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről meg a barátságról meg a hűségről.”

A – hivatalos fogalmazás szerint – tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott ugyanitt, ugyanekkor a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek is odacsapott. Azt mondta, ha ő alkirály lenne, elvenné az intézmény támogatását, „mint a nyavalya”, az ugyanis „kis rabszolgákat képez”.

Kerényit sokan támadták emiatt, legutóbb egy ismert újságíró-színikritikus. A Jászai Mari-díjas, Pulitzer-emlékdíjas Koltai Tamás a szinhaz.hu leirata szerint ezt mondta a Klubrádióban:

„Kerényi szereti a hangzatos mondatokat, de ezek mögött semmiféle tartalom nincs. Ő tulajdonképpen annyi mindenhez nem ért, hogy az már sokoldalúságnak számít. Valaha jó rendező volt 25 évvel ezelőtt , azóta semmiféle érdemleges alkotómunkát nem végzett, csak szólamokban fecseg.”

Így folytatta:

„Nem kellene róla mint művészről beszélni, mert nem az. Tavaly együtt zsűriztem vele a POSZT-on, és meglepődve láttam, hogy az égvilágon semmihez nem ért. Amihez igazán nem ért, az a színház. Nincs koherens tartalma annak, ahogy a színházról beszél, mert csak rögtönöz, fecseg. Idén nem vállalnám el, hogy egy szobában legyek vele, mert azt gondolom, hogy aki buzizik, azt ki kell söpörni mindenfajta társaságból.”