A tévében: jövő idők

Kajak-kenu EB az olimpia távlatában, a Föld múltja két órában, génkezelt emberek a jövőben és hasonlók.

12:05, m1, Kajak-kenu EB
Most két napig igazán kellemes magyarnak lenni, a sportág EB-i a németekkel való versengésről és (mostanában) a számtalan aranyról-ezüstről, olykor bronzról szól. Persze ez a zágrábi esemény az olimpia évében inkább tekinthető felkészülési állomásnak, mint tetőpontnak, de ez nem ad okot arra, hogy az itt elért eredményeknek ne örüljünk (a gyengébb eredmények pedig odailleszthetőek a “nem most, hanem Londonban kell…” kezdetű mondat végére – csak jól jöhetünk ki a dologból).

13:40, m1, Forma-1 Európai Nagydíj
Szóval akkor Hamilton vagy Vettel vagy Alonso vagy Grosjean vagy Schumacher vagy Webber vagy valaki más – egy biztos, izgalmas lesz a valenciai futam. 

19:00, National Geographic, Föld születik – 4,5 milliárd év egyenes adásban
Ennél jobban gyorsított felvételt nehéz csinálni: két óra alatt 4,5 milliárd éve történéseit végignézni, ahogy a Föld tűzgolyóból az a kék, ma már fényes, karácsonyfadísz gömb lett, ahogy mi ismerjük. És ki tudja, az élet folyamatos kifejlődése mellett tán a szomszédot is mutatják majd. 

21:55, TV2, Gattaca
Andrew Niccoltól legutoljára a Lopott idő című filmet láthattuk a mozikban, melyben Justin Timberlake-nek kell a percekkel kereskednie – és ez, az amúgy első filmje is a jövőben játszódik, egy olyanban, ahol az emberek többsége genetikailag megtervezett termék, kiigazított, kivéve párat, mint pl. a főhős Vincent, aki fiatalon fog meghalni, de ennek ellenére űrhajós akar lenni, ezért a teszteken Jerome mintáit használja, aki pedig tolókocsiban él. Ám a nagy csereberének nem lesz jó vége: egy gyilkosság helyszínén Vincent mintáira lel a rendőrség. Játsszák: Ethan Hawke, Jude Law, Uma Thurman és Ernest Borgnine. 

23:55, cool, Balhé
Francia-amerikai-kanadai-angol koprodukció, ehhez nekem minimum három sztárt tessék adni. Akkor sorolom: Gerard Dépardieu, Johhny Hallyday, Harvey Keitel. És ebből nem más kerekedik, mint egy hatalmas komédia egy francia betörőbandáról, aminek Chicagóban kellene elvégeznie egy feladatot, de minden csak egyre rosszabb lesz, míg végül az egész város alvilága ellenük fordul.