A tévében: túlélő nők

Megcsalt nő, 50 éve szerelmes nő, légikatasztrófát túlélő nő, ujgur nő, és foci lesz ma.
Kapcsolódó cikkek

19:10, Filmmúzeum, Nőstényördög
A csalfaság elleni propaganda egyik legjobbja ez a film, melyben egy hétköznapi, de jóképű könyvelő ráharap a Végzet Asszonya belógatotta csalira (amit nem csodálunk, mert az 1989-es Meryl Streep játssza a vampot), ám az addig jámbor, szolid-szelíd feleség, Ruth ekkor átáll vérengző üzemmódra, mégpedig ördögi kivitelben, olyan ördögire, amire csak a féltékeny, átvert asszonyok képesek. Az amerikai Csapd le, csacsi!

20:25, m1, Svédország-Anglia
Ez is egy érdekes meccs lesz, az angolok egy döntetlennel, a svédek egy vereséggel állnak, mindkét csapatnak javulnia kell, és amelyik győz, az nagy lépést tesz a továbbjutás felé. Márpedig Ibrahimovics avagy Rooney vagy Defoe olyan játékosok, akik előmozdíthatják a csapatukat egy ilyen nagy lépés megtételében.

21:20, Viasat3, Levelek Júliának
Júlia, romantikus vígjáték, már csak Rómeó és Verona szükségeltetik. Utóbbi stimmel: a fiatal pár, Sophie (Amanda Seyfried) és Victor (Gael Garcia Bernal) ugyanis ide utazik romantikusnak szánt kikapcsolódásra, de a szakács férfit csak az ételek és az alapanyagok kötik le. A lány viszont egy régi levélre bukkan, és nemsokára a szerzőjével is találkozik: Claire-t pedig Vanessa Redgrave játssza. Nyomozás indul az ötven évvel azelőtti szerelem kapcsán, és itt csak annyit jegyeznék meg, hogy minden magyarok magyarja, Franco Nero neve is a stáblistán szerepel… Akik rózsaszínbe mártogatott sztárparádéra vágynak, ne habozzanak, ritkán látható a (nem fizetős) tévében ilyen új (2010-es) film.

21:50, Duna World, Ázsia elzárt szíve: Ujgúria
Ujgúriáról, avagy a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről sokan addig nem is hallottak, amíg attrocitások híre nem érkezett 2009-ben Ürümcsiből, a fővárosból. Pedig ez Kína legnyugatibb és legnagyobb tartománya, szénben és gázban gazdag, ahol egykor az ujgurok éltek elsöprő többségben, mára a han kínaiak (akik keletről települtek át) majdnem ugyanannyian vannak, mint ők. Az ujgurok elnyomásban élnek, ráadásul muzulmánok, de mivel Kína az ENSZ BT állandó tagja, atomfegyvere van, momentán a világ gyártósora, és pénzeli az USA-t, a fejlett világ nem nagyon fog kiállni ezért 8-9 milliós kisebbségért. De a természeti szépségekben és érdekességekben (itt van Kína nukleáris kísérleti terepe is), sivatagokban gazdag vidéket legalább egy ismeretterjesztő film erejéig érdemes megismerni. 

22:00, National Geographic, Légikatasztrófák X: München, végállomás
Az Eb miatt még aktuális is ez a katasztrófa: 1958-ban a Manchester United a belgrádi győztes meccs után Münchenben emelkedett a levegőbe, ám a gép nem tudott magasabbra emelkedni, nekiütközött egy üzemanyagraktárnak, aminek 21 áldozata van – köztük 11 manchesteri játékos, és egy magyar származású utazási ügynök, Bela Miklos, akinek felesége, Eleanor Miklos túlélte a balesetet, csakúgy, mint a legendás Bobby Charlton. Miért következett be a tragédia? Ennek jár utána a sorozat ezen epizódja.