Nagyot szakíthat, aki a Compact Disco győzelmére tesz

Sajnos ez azt is jelenti, hogy kevés esélyt jósolnak az Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulójának. Az orosz mamik végső befutók is lehetnek.
Kapcsolódó cikkek

„Pártyi for evribádi, densz!” – énekli az orosz Buranovskiye Babushki nevű formáció, amelyet egyöntetűen az egyik befutónak tartanak a legnagyobb internetes fogadóirodák az azerbajdzsáni Bakuban kedden startoló Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjében.

A hat (egyes források szerint nyolc) udmurt néniből álló, népdalokat és popslágereket előadó csapat elsöprő győzelmet aratott a hazai válogatón. Olyan ismert neveket utasított maga mögé, mint a t.A.T.u egykori énekesnője Julija Volkova vagy a 2008-as eurovíziós győztes Dima Bilan.

Az idős hölgyek egyébként nemes cél érdekében énekelik körbe az öreg kontinenst: kisvárosuk Buranovo új templomára gyűjtenek pénzt. Olyannyira komolyan veszik a küldetésüket, hogy kerek perec kijelentették: ők bizony addig nem halnak meg, amíg az imahely fel nem épül.

A fogadóirodák szerint a Buranovskiye Babushki nyomában szorosan ott lohol majd a dánok versenyzője a 22 éves Soluna Samay, aki Natalie Imbruglia Torn című slágerére igencsak hajazó Should’ve known better című habkönnyű szerelmes dalával képviseli hazáját.

Az odds-ok alapján a keddi bronzéremre a Mandinga nevű latinos popzenét játszó román csapat számíthat, élén a 24 éves Nicole Scherzinger-hasonmással Elena Ionescuval. Zaleilah című versenydaluk érdekessége, hogy a latin ritmusok mellett egy skót duda és egy tangóharmonika hangjai is felcsendülnek benne, ráadásul az énekesnő spanyolul és angolul is énekel. Nyáron a balkáni tengerpartok tuti bulizenéje lesz.

A három elődöntős dobogóvárományost Izland, Görögország és Írország versenyzői követik a fogadóirodáknál.

A Compact Disco együttes, azaz hazánk képviselője az előzetes esélylatolgatás alapján a középmezőnyben foglal majd helyet. Ezzel amúgy a kiesés határán állnának kedden. Este a csapat rögtön a legnagyobb – továbbjutásra – esélyes oroszok után fog fellépni tizenötödik produkcióként, Sound of our hearts című muzsikájukkal.

A hírek szerint a magyar fiúk kitüntetett elbánásban részesülnek a dalfesztivál színhelyén Bakuban, és gőzerővel készülnek a megmérettetésre. Elmondták azt is, gyorsan a szívükbe zárták az azeri embereket, akik nagyon aranyosak és szeretni valóak. Legutóbbi Youtube-videójukon a srácok a londoni magyarok segítségét kérik a közönségszavazatok növeléséhez.

Kell is a támogatás, hiszen az Eurovíziós Dalfesztivál versenyzőire minden résztvevő államból voksolhatnak a tévénézők, kivéve saját országukból. Sok bírálat is éri emiatt a nemzetközi eseményt mondván, legtöbbször politikai nézetek vagy egyszerű szimpátia, és nem a művészi kvalitások alapján döntenek a továbbjutókról. Tavaly óta a kvalifikációba – a nézőkön kívül – egy profi zsűri is beleszólhat. (A kedden versenyzők teljes listáját itt megtalálja.)

A fogadóirodák jövőlátói a végső győzelmet Svédországnak, Olaszországnak vagy Oroszországnak jósolják. Itália képviselői automatikusan részt vehetnek a szombati nagydöntőben. A címvédő egyben házigazda azerieket a középmezőnybe várják, akárcsak – bejutásuk esetén – a magyarokat.

A bakui versenyt az azeri ellenzék és emberi jogi szervezetek megmozdulásai kísérik. Vasárnap az emberi jogok megsértése és az állami önkény ellen koncerttel tiltakoztak fiatal azerbajdzsáni zenészek. Lejla Junus ismert emberi jogi aktivista a rendezvény után elmondta, hogy a dalfesztivál ideje alatt is folytatódik a kormányt kritizálók letartóztatása.