A tévében: igazi egyéniségek

Egy haldokló rendező utolsó filmjével, egy magyarérzelmű román professzorral és egy szabadon játszó családdal is megismerkedhetünk ma.
Kapcsolódó cikkek

Ha boldogok vagyunk, azért, ha nem, azért érdemes az évet egy könnyed vígjátékkal kezdeni. Egyszerű történet, egyszerű poénok a Fuss, dagi, fuss! (egyszerű cím) jellegzetességei – egy kissé hitvány férfi öt éve elhagyta várandós menyasszonyát, de megbánta tettét, és most vissza szeretné szerezni. Ehhez egy hőstett segítheti hozzá, gondolja, ezért elhatározza, elindul a London Maratonon. Igaz, testalkata nem épp hosszútávfutói, inkább amolyan tévénézős-fotelos, de eltökéltsége annál nagyobb, főleg, hogy a nő új kedvese is rajtvonalhoz áll – és hát őt le kéne győzni. Simon Pegget nemrég láthattuk Tom Cruise mellett poénfaktort alakítani a legutolsó Mission Impossible-ben, és hát most sem hallgatag, komor Bergman-hőst kellett megformálnia, hanem a főhőst (mellesleg a forgatókönyvbe is belekotnyeleskedett). A filmet a Jóbarátokból ismert David Schwimmer rendezte. 20:15, m1.

Szerencsére a konkrét történelmi helyzet már a múlté, a probléma persze nem, de nem is ez a lényeg. Észrevették már, hogy a filmekben a nyugalomba vonult CIA-ügynök mindig újra szolgálatba kell helyezze magát? Ez történik Jack Ryannel is, akit a reaktiválás eljátszásában verhetetlen Harrison Ford alakít. Az ügynök épp a Buckingham-palotánál turistáskodik, amikor IRA-merényletkísérlet veszi kezdetét, de Ryan megmenti a királyi család veszélyeztetett tagját – ezért hősként ünnepli az egyik oldal, a másik viszont első számú célponttá teszi. További hírességek Philip Noyce-filmjében: Sean Bean, Anne Archer, Samuel L. Jackson. Férfias játékok, 21:00, TV2.

 

Aki az év elején is rögtön a végre gondol (esetleg eszébe jut Garas Dezső), érdemes megnéznie Robert Altman utolsó filmjét, Az utolsó előadást, mely egy megszűnésre ítélt rádióadás utolsó felvételét mutatja be – a régimódi műfaj végórája beolvasott szappanreklámokkal, countryzenével persze Altman önironikus allegóriája saját magáról és a halálról, amit nyomatékosít egy megérkező angyal is kellően szemérmetlen érzelgősséggel. De hát ki tenne szemrehányást a halál közelségét érző alkotónak? Akiben persze volt annyi ízlés, szemérem, hogy ellenállt az ilyenkor kitörő közlésvágynak. Ezért kellően humoros és visszafogott, kedvesen szomorkás film Az utolsó előadás Kevin Kline-nal, Woody Harrelsonnal, Meryl Streeppel, Tommy Lee Jonesszal és az azóta eléggé elveszettnek tűnő Lindsay Lohannal. 21:00, Filmmúzeum.

Moldován Gergelyről sem tudunk sokat – kár, pedig azok közé tartozott, akik román létükre hittek a román-magyar testvériségben, és abban, hogy az államában többségben lévő nemzetnek széles körű autonómiát kell adnia a kisebbségeknek. A kolozsvári Ferenc József Tudoményegyetem professzora, majd rektora 1930-ban halt meg, de addigra az egyre erősödő nacionalizmus hullámát meglovagoló román közélet elkönyvelte őt a románság elárulójának, s magyarbérencnek titulálta. Holott a román történetírás, néprajz, irodalom sokat köszönhet neki. Róla szól Sas Péter Egy megtagadott hazafi című dokumentumfilmje, mely 23:10-kor a Duna2-n lesz (sajnos kevesek számára) látható. (Amúgy nem az ilyen témájú műsorokat kéne a Duna TV-nek főműsoridőben adnia?)

A gondtalan, felszabadult, vidám és szabad, alkotó élet egyik magyar példáját mutatja be Dékány István dokumentumfilmje. Remsey Jenő a XX. század eleji festőművészet alakja, három fia pedig Gödöllőn maradt a Remsey-házban, ahol aztán állandósultak a találkozók, összejövések, folyt a társasági élet, torát ülte a kreativitás. Ennek hatására a 60-as, 70-es években elkészült pár amatőr bürleszkfilm, melyeket ugyanúgy bemutat az Archibald és társai című dokumentumfilm, mint alkotóikat, szereplőket illetve azt a légkört, melyben ezek a szó legjobb értelmében vett játékos művek létrejöttek. 23:25, Duna TV.