A tévében: világítótorony-felelősök, gyűjtögetők, szürke bálványok

Hogy élnek a tenger melletti toronyőrök? Miért gyűjt valaki milliószámra lemezeket? Ki az az Ali G?
Kapcsolódó cikkek

Somogyvári Gergő, az fiatal dokumentumfilmeseink egyik legtehetségesebbike Kis Annával felkerekedett, hogy megnézze, hogy élnek az Adrián még a Monarchia alatt létesített világítótornyokért felelős toronyőrök. Az olykor kemény körülmények között dolgozó, már már csak karbantartással foglalkozó szakemberek lényegében magányosan, a családjuk mellett végzik a munkájukat – ők mondják el történeteiket, benyomásaikat, bemutatják a foglalkozásuk. Lanterna – Ahol a magány se jár, 20:25, Duna2.

Állítólag már 1989-ben megszületett James Cameron csavaros agytekervényeiben az Avatar ötlete, de ekkor még csak az Abyss, vagyis A mélység titka című film került ki a kezei közül. Tudjuk, rendezőnk a tenger megszállottja, a Titanic miatt többször volt a tengerfenéken, mint a vágószobában, és bármelyik film produceri posztját elvállalja, amelyben elhangzik a “tengerfenék” vagy a “búvár” szó. Ennek megfelelően ez a film izgalmasra sikeredett: egy katonai tengeralattjáró eltűnik valahol nagyon mélyen, a felkutatására expedíciót indítanak, amely azonban valami másra lel odalenn… 21:00, Filmmúzeum

Tanulságos kis embercsoportra világít rá a Tabu sorozat mai epizódja: a gyűjtögetőkre. Erich Fromm szerint vagy birtokolunk, vagy létezünk, mert ha az előbbit tesszünk, a birtokolt dolog fog minket birtokolni, ezzel pedig elveszítjük autentikus létünket. Tény, a mai modern emberiség egy nagy hányada gyűjt (másik hányada fogyaszt, vesz, kidob, vesz), ami aztán odáig fajulhat, hogy ellepik a macskák, a zacskók, adott esetben a szemét a lakást, és orvosi (és egyéb technikai) segítséget kell igénybe venni. Pár elrettentő példa 22:00-tól a National Geographicon.

Amikor még Borat csak kisfiú volt, Brüno pedig még csak egy vad álom, Ali G már ontotta, a megítélésem szerint legmulatságosabb Sacha Baron Cohen-poénokat. A brit komikus-színész a legízesebb New York-i külvárosi szlengben és akcentussal hökkentette meg nézőit (és még jobban vendégeit). Kis történeteinek filmes kiterjesztettségű változata az Ali G indahouse, amelyben a brit Dopeman, a susogós mackós körzeti tévésztár tipikus Borat-Brüno-módon szed rá mindenkit, aki hagyja (Boratként pedig fel is tűnik a filmben). 22:15, Viasat3

Végül egy érdekes magyar zenekar 20 éves születésnapi koncertje. A Republic tán az egyetlen olyan zenekar, amely a rendszerváltáskor indulván igazán nagy médiatámogatás nélkül lett egy nem is egy generáció, de a (zeneileg is) képviseletlenek szürke sztárja, azoké, akiknek a Kispál túl elvont és fura, Zámbó Jimmy pedig túl ciki és nyálas volt. Stílusuk, zenéjük, image-ük sajátosan köztes: ők már nagy stadion-koncerteket adtak, már el tudtak érni tömegeket, de még nem a médiamegjelenés, a bulvárhírek, a pöpec videoklip, a youtube-os kattintásszám vezérelte őket. Kicsit esetlen, kicsit erélytelen, kicsit elveszett, de lelkes, mint az új magyar köztársaság első évei. Ennek megfelelően zenéjük sem törődött sokat a nyugati trendekkel és divatos hangolási-torzítási szokásokkal – nyomták egyszerű, kicsit jellegtelen, cseppet sem eredeti rock és pop keveréküket, és adtak pár korszakos slágert. Melyeket most is eljátszanak: 23:45, m1.